De oorsprong van La Tomatina, het feest waar tomaten als munitie worden gebruikt

door admin
De oorsprong van La Tomatina, het feest waar tomaten als munitie worden gebruikt

De woensdag gehouden 79ste editie van La Tomatina, het wereldberoemde tomatenfestival dat jaarlijks plaatsvindt in het kleine stadje Buñol, op slechts 40 kilometer ten westen van Valencia, is een evenement dat toeristen van over de hele wereld aantrekt. Ruim 120.000 kilo tomaten uit de Vall d’Abaida vormden de munitie voor de duizenden deelnemers en kleurden straten en mensen rood. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van deze traditie?

Verschillende verhalen doen hierover de ronde. De meest gehoorde is die van een groep tieners die in de jaren 40 van de vorige eeuw een voedselgevecht begon tijdens een religieuze zomerviering toen hun deelname daaraan werd geweigerd.

La Tomatina zou volgens andere verhalen zijn ontstaan een als lokaal voedselgevecht tussen vrienden, een volleybalwedstrijd met tomaten tussen omstanders van een carnavalsparade, een grap bij een slechte muzikant of naar aanleiding van een omgekieperde vrachtwagen die tomaten vervoerde.

Gebaseerd op populaire feesten die in het midden van de 20e eeuw gehouden werden, was waarschijnlijk de viering van Corpus Christi de aanleiding voor de eerste Tomatina. In de streek waar Buñol ligt, wordt er dan een parade van Gigantes y Cabezudos (reuzen en grote hoofden) gehouden. Dat zijn grote, gekostumeerde popen gemaakt van papier-maché.

Hoe dan ook, La Tomatina was een feit en werd jaar na jaar herhaald. Tot de autoriteiten het feest verboden in de jaren vijftig.

Begrafenis van de tomaat

Met het verbieden van het tomatengooien in de vroege jaren vijftig werd het gebruikI alleen maar populairder. In 1957 hield de bevolking van Buñol een heuse begrafenis van tomaten om hun onvrede met het besluit de uiten. Een enorme tomaat kreeg een ‘laatste rustplaats’ in een kist en burgers droegen deze kist in een begrafenisstoet door de straten van het stadje in de provincie Valencia.

Feest van Internationaal Toeristisch Belang

In 1959 werd de ban op het feest opgeheven Sindsdien is La Tomatina in Spanje erkend als officieel feest van Internationaal Toeristisch Belang. Op een gegeven moment trok het tomaten-gooi-festijn tussen de 40.000 en 50.000 mensen naar Buñol gekleed in oude kleding of zelfs een zwemoutfit compleet met duikbril. Omdat het kleine stadje die toeloop niet aankon, kunnen sinds 2012 slechts 20.000 mensen met een kaartje terecht.

Aan La Tomatina doen duizenden mensen uit verschillende landen mee. Vorig jaar was 14% Brits, 10% kwam uit India, 8% uit Japan, 7% was Amerikaans en 6% Australiaans. Dit jaar konden 30 mensen bij vooraf betaling van 500 euro met tomaten gooien vanaf een van de vrachtwagens.

Laat La Tomatina beginnen!

De tomaten zouden uit Extremadura gehaald worden, waar ze goedkoper zijn. Volgens de regels begint het festival pas wanneer een van de feestvierders een vetgemaakte paal van twee verdiepingen hoog weet te beklimmen en de daar bevestigde ham te pakken. In de praktijk duurt het lang voor het iemand dit lukt. Dan wordt er een startschot gegeven en rijden de vrachtwagens binnen met circa 120.000 kilo aan fruitige munitie die ze midden op straat lozen. Het begin van een grote chaos en kliederboel.

Het gooien met tomaten duurt ongeveer en uur. Een ander pistoolschot markeert het einde van het feest. Dan mogen deelnemers geen tomaten meer gooien. Inwoners starten met het schoonspuiten van de straten, gebruikmakend van water uit het Romeinse aquaduct en brandweerwagens en keren huiswaarts.

Lees ook: Duizenden mensen bekogelden elkaar tijdens La Tomatina in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk