Deze drie Spaanse familiebedrijven bij top 120 ter wereld

door admin
Deze drie Spaanse familiebedrijven bij top 120 ter wereld

Deze index rangschikt de 500 grootste familiebedrijven ter wereld op basis van hun omzet en analyseert ook andere informatie over deze bedrijven. Hieronder het aantal werknemers, de diversiteit van hun raden van bestuur of hun inzet voor het milieu. In algemene termen is een van de conclusies van de studie dat familiebedrijven twee keer zo snel groeiden als de belangrijkste wereldeconomieën.

Bekijk ook: Welke zeven Spaanse bedrijven staan op de Fortune-lijst?

Uit de editie van 2023 waartoe CincoDías toegang heeft gehad, blijkt dat de drie Spaanse bedrijven Inditex, Mercadona en El Corte Inglés tot de top 120 behoren. Nog eens acht andere bedrijven staan in de resterende lijst tot 500 bedrijven ter wereld die vorig jaar het meest factureerden. 

Inditex, het door Amancio Ortega opgerichte bedrijf,voert voor het eerst het podium van Spaanse bedrijven aan en staat op de 51e plaats. Het wordt gevolgd door Mercadona op de 54e plaats en door El Corte Inglés, dat op de 117e plaats staat.

Bekijk ook: Deze Spaanse bedrijven hebben de beste reputatie

Vervolgens behoren ook Acciona, Gestamp, Ferrovial, Grifols, Catalana Occidente, Antolin-Irausa, Prosegur en Técnicas Reunidas tot de ranglijst van de 500 grootste familiebedrijven ter wereld. Samen vertegenwoordigen deze 11 bedrijven een totale omzet van 120 miljard euro en bieden werk aan 445.000 personen.

Bekijk ook: Spaans warenhuis El Corte Ingés in zwaar weer

Hoewel het aantal Europese bedrijven op de ranglijst sinds 2017 met 11% is afgenomen, blijven bedrijven uit Europa de territoriale ranglijst aanvoeren met 228 bedrijven. Dat is bijna de helft van alle familiebedrijven ter wereld (46%). Na Europa volgen Noord-Amerika met 30% en Azië-Oceanië met 16%. Volgens de analyse hebben Europese familiebedrijven in totaal drie biljoen dollar gefactureerd.

Bovendienen is Europa de thuisbasis van 14 van de 20 oudste bedrijven in de tabel, waaronder een 354 jaar oud bedrijf. Per land hebben de Verenigde Staten het grootste aantal familiebedrijven (118), gevolgd door Duitsland (78) en Frankrijk (31).

De ranglijst wordt nog steeds gedomineerd door consumentenbedrijven. Die maakten in 2023 ongeveer 40% van de index uit, zowel in aantal als in bedrijfsvolume. De tweede meest vertegenwoordigde sector is industrie en mobiliteit, met 29% van het volume.

Een ander feit dat uit dit onderzoek naar voren komt, is de lange levensduur van deze bedrijven. Meer dan driekwart (76%) heeft meer dan 50 jaar anciënniteit en ervaring. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat de waarden die door hun management worden toegepast erin geslaagd zijn om de marktvolatiliteit gedurende meerdere generaties te weerstaan. Cijfers die laten zien in welke mate familiebedrijven zowel hun succes als hun opvolging door de tijd heen kunnen behouden.

Hoe is leiderschap in deze bedrijven?

Bijna de helft (45%) van de bedrijven in de lijst heeft een familielid als CEO. Verder wordt 23% van de zetels in de raad van bestuur bezet door familieleden. Slechts 5,8% van de bedrijven op de lijst heeft een vrouw als CEO en 23% van de bestuurszetels wordt door vrouwen bezet.

Het rapport benadrukt het stuwende effect dat dit type bedrijf uitoefent op de rest van de economie van hun landen waar hun gewicht aanzienlijk is, zoals Spanje. “Ze hebben een langetermijnvisie die innovatie stimuleert”, benadrukken ze in EY.

Dit vind je misschien ook leuk