Kinderen en jongvolwassenen gaan vanaf 7 september weer naar school ondanks het feit dat de deltavariant nog altijd om zich heengrijpt en nog niet alle tieners volledig zijn gevaccineerd. Eerder werd al duidelijk dat de regiobesturen van plan waren zich te houden aan het veiligheidsprotocol dat afgelopen voorjaar werd goedgekeurd.
Zo ziet schooljaar 2021-2022 er in Spanje uit
De vergaderingen tussen de autonome besturen en de Spaanse regering van afgelopen week leverde weinig verrassingen op. De Spaanse minister van Onderwijs, Pilar Alegría, vertelt dat het schooljaar 2021-2022 er als volgt uit zal zien:
- Schoolbesturen zullen zich maximaal inzetten om zoveel mogelijk face-to-face-onderwijs te geven. Het online onderwijs zal zoveel mogelijk worden vermeden. Dit geldt ook voor alle klassen van het hoger onderwijs. Om dit doel te laten slagen, is het noodzakelijk dat studenten zo snel mogelijk worden gevaccineerd. De besturen achten het verantwoord om fysiek onderwijs te laten plaatsvinden wanneer minstens 61,7 procent van de 12 tot 17-jarigen één keer is gevaccineerd en 17 procent van deze doelgroep volledig is ingeënt. Momenteel is 63,4 procent van de tieners één keer gevaccineerd en 18,3 procent heeft een volledige dosis ontvangen. Per regio verschillen de percentages onderling wel maar in principe is dit doel voor elke regio in Spanje haalbaar.
- De onderlinge afstand tussen alle aanwezigen op school wordt iets verkleind van 1,50 meter vorig schooljaar naar 1,20 meter voor aankomend jaar. Hoewel het maar 30 cm scheelt, is deze afstand vooral belangrijk bij het inrichten van de klas.
- Alle kinderen ouder dan 6 jaar dienen op school verplicht een mondkapje te dragen.
- Alle ruimtes op school moeten continu geventileerd worden.
- Vorig jaar werden de zogenaamde bubbelgroepen ingericht. Ook voor het aankomende schooljaar zal dit weer het geval zijn. De leerlingen starten het schooljaar in een vaste groep zodat er zo min mogelijk wisseling en onderling contact tussen verschillende leerlingen plaats kan vinden.
Bijna 1 miljard voor modernisering onderwijs Spanje
In juli wees de Spaanse regering 989 miljoen euro toe aan het onderwijs voor modernisering en digitalisering. De autonome regio’s ontvangen in september het eerste deel van het beschikbaar gestelde bedrag.
Regiobesturen mogen voor een groot deel zelf beslissen waar dit geld aan besteed wordt. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het werven van nieuwe docenten of de aanschaf van diensten of middelen die helpen bij de modernisering van het onderwijssysteem.