Premier Spanje kondigt hulppakket aan van 16 miljard euro voor autonome regio’s

door admin
Premier Spanje kondigt hulppakket aan van 16 miljard euro voor autonome regio's

Zoals Spanje om financiële steun vraagt bij de Europese Unie, zo willen de regio’s ook hulp vanuit de nationale fondsen. Dit schrijft de krant El País op zondag. De regering reageert hiermee op de kritiek die hij heeft ontvangen vanuit de regio’s op het feit dat hij de komende week op woensdag toestemming wil vragen aan het parlement voor een vierde verlenging van de noodtoestand. Zolang de noodtoestand van kracht is, neemt de centrale regering alle beslissingen en moeten de autonome regio’s volgen. De regering in Madrid wil de noodtoestand aanhouden totdat fase 4 van het de-escalatieplan is voltooid. Of hij daar toestemming voor krijgt is de vraag. Vanuit de oppositie groeit de kritiek op het beleid van de regering betreffende de coronacrisis in het land. 

De details over het vermeende hulppakket van 16 miljard euro zal Sánchez zondag bekendmaken aan de regio’s tijdens de wekelijkse videovergadering op deze dag over de stand van zaken rond het coronavirus in het land.

Tijdens een persconferentie gaf hij al een aantal details prijs: ‘Het gaat om een niet terugbetaalbaar fonds zodat geen enkele regio achterblijft. Het gaat om de grootste fondsenwerving in onze democratische geschiedenis. Het is de grootste economische ramp in een eeuw tijd. De weg van groei waarop we zaten is afgebroken en zal een groot effect op de werkgelegenheid hebben. We kunnen in twee jaar herstellen om in 2023 daar te eindigen waar we begin dit jaar waren aangekomen’, zei de premier.

10 Miljard euro worden besteed aan de buitengewone kosten in de gezondheidszorg, 1 miljard euro gaat naar sociale uitgaven veroorzaakt door de crisis en 5 miljard euro wordt besteed aan het bewerkstelligen van economisch herstel. 

‘Vandaag wil ik een boodschap van hoop overbrengen. De ziekte wordt in Spanje gecontroleerd. De noodtoestand funcitoneert. DE pijn blijft onverdraaglijk maar we plukken nu wel de vruchten van de collectieve opoffering. Er komen enkele verlichtingen voor specifieke groepen in de samenleving, te beginnen bij de kinderen en nu de volwassenen. De etappe die we nu starten is er een van beetje bij beetje ruimte terugwinnen. Gedurende deze overgangsfase is de persoonlijke verantwoordelijkheid fundamenteel. De sleutel nu wordt gevormd door duizenden beslissingen in het transport, de vrije tijd en op straat’, aldus Sánchez. 

Hij kondigde eveneens een wijziging aan in het beleid ten aanzien van de beschermende gezichtsmaskers. ‘Vanaf maandag is het gebruik van een gezichtmasker verplicht in al het openbaar vervoer in Spanje. Maandag delen we 6 miljoen maskers uit. We leveren nog eens 7 miljoen maskers aan FEMP [Spaanse Federatie van] gemeenten en provincies] die de maskers op hun beurt in hun regio’s uitdelen’.

Omdat premier Sánchez veel kritiek heeft gekregen van politieke partijen over het gebrek aan communicatie zal hij maandag de partijleiders van de oppositiepartijen oproepen voor een gesprek. Pablo Casado van PP houdt vol dat hij alle nieuws tot nu toe uit de pers heeft vernomen en klaagt over het gebrek aan dialoog met de premier. Inés Arrimadas van Ciudadanos gaf op Twitter aan dat het 16 dagen geleden is dat zij de premier sprak. 

Dit vind je misschien ook leuk