Coronapandemie verschuift welvaartsverhoudingen binnen Spanje

door admin
Coronapandemie verschuift welvaartsverhoudingen binnen Spanje

Het bruto binnenlands product (bbp) van de doorgaans armere regio’s Extremadura en Murcia is door de coronapandemie juist rond het gemiddelde welvaartsniveau van Spanje komen te liggen. Dat is in de cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE nooit eerder voorgekomen. De schaduwkant van deze ontwikkeling is dat de oorzaak niet valt toe te schrijven aan een groeiende economie van Extremadura en Murcia, maar aan de relatief grotere recessie voor toeristische regio’s als de Balearen. 

Het komt er dus op neer dat de economische gevolgen van covid-19 groter zijn voor de gebieden waar de toeristische sector een belangrijk deel uitmaakt van het bbp, dan voor de gebieden met hoofdzakelijk landbouw en industrie. Laatstgenoemde sectoren zijn sinds aanvang van de pandemie grotendeels actief gebleven en in sommige gevallen zelfs gegroeid. 

Balearen hardst getroffen en Extremadura haalt afstand in

In 2020 daalde het bbp van de Balearen -dat in 2019 nog ruim boven het nationale gemiddelde lag- met liefst 22 procent. Op de Canarische Eilanden was dat bijna 18 procent. Ook de daling van de regio’s Madrid en Barcelona met respectievelijk 13,6 en 13,5 procent was groter dan de gemiddelde daling in Spanje (12 procent). In alle overige regio’s in Spanje bleef het bbp op of boven het landelijk gemiddelde. In de regio Murcia was de afname van het bbp met 7,3 procent het laagst, gevolgd door Castilië-La Mancha (-7,5 procent) en Extremadura (-7,9 procent). De voedingsmiddelenindustrie en publieke dienstensector in Extremadura bleken beter bestand tegen deze gezondheidscrisis dan de overige dienstensector van bijvoorbeeld de beide eilandengroepen. De exportsector van Extremadura (voornamelijk groente en fruit) groeide dit jaar zelfs als enige in heel Spanje met 4,13 procent. 

Economische groei in 2021 maar niet terug op oude niveau

Studiecentrum Funcas verwacht dat in 2021 de economie het hardst zal groeien in de regio’s die nu de grootste recessie doormaken, maar dat de verschoven welvaartsverhoudingen binnen Spanje nog langer zichtbaar blijven. De beide eilandengroepen gaan waarschijnlijk ook het komende jaar afsluiten met een bbp dat nog ver verwijderd ligt van dat uit 2019. Volgens berekening van Funcas is de economie van de Balearen in de periode 2019-2021 met bijna dertien procent gekrompen, die van de Canarische Eilanden met bijna tien procent. 

Ook het banenverlies als gevolg van covid-19 was op de beide eilandengroepen het grootst binnen Spanje. De minste banen gingen verloren in de regio’s Murcia, Extremadura en Castilië-La Mancha. 

Dit vind je misschien ook leuk