Groen licht voor grootschalig steunplan voor Spaanse horeca en winkeliers

door admin
Groen licht voor grootschalig steunplan voor Spaanse horeca en winkeliers

Het plan is bedoeld voor de horecaondernemers en winkeliers die huur betalen aan vastgoedeigenaars met meer dan tien commerciële panden, garages en opslagruimten niet meegerekend. Zij krijgen een tegemoetkoming van 50 procent van de huurkosten die met terugwerkende kracht wordt uitbetaald. Het gaat niet om een lening of betalingsregeling, maar om een gift die de vaste lasten voor deze groepen fors omlaag moet brengen. De kosten van deze regeling komen niet voor rekening van de Spaanse schatkist, maar worden direct bij de vastgoedeigenaars neergelegd. 

Huur gehalveerd

Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming in de huurlasten is de voornaamste vereiste dat de horeca-uitbaters of winkeliers hun pand huren van een grote vastgoedeigenaar. Daarnaast mogen niet eerder al andere regelingen getroffen zijn zoals een uitstel van betaling van de vaste lasten gedurende de pandemie. Als aan beide criteria wordt voldaan, kan een aanvraag worden ingediend voor de periode van de noodtoestand (in principe tot mei) met een mogelijke verlenging tot nog vier maanden daarna. Daarbij bestaat de mogelijkheid om voor de 50 procent die niet wordt gecompenseerd een betalingsregeling te treffen waarmee tijdelijk de huurlasten nul zijn. Dat heeft het ministerie van Industrie, Commercie en Toerisme bevestigd. 

Regeling moet verhuurders aanzetten tot huurverlaging

Met deze regeling wil de regering eigenaren van bedrijfspanden ertoe bewegen nieuwe onderhandelingen aan te gaan met horecaondernemers en winkeliers over verlaging van de huurprijzen. Doen zij dat niet, dan zijn ze met de nieuwe regeling in ieder geval de helft van de huur kwijt en mogelijk ook de andere helft die pas op een later tijdstip wordt terugbetaald.

De regeling is bedoeld voor alle middenstanders die met hun gemis aan inkomsten in het afgelopen jaar toch maandelijks het volle pond voor hun vaste lasten moesten betalen en daarvoor geen enkele compensatie hebben ontvangen. Hoewel er grotendeels consensus is bereikt onder de betrokken drie ministeries (Financiën, Toerisme en Commercie en Werkgelegenheid en Sociale Zaken) over de huurcompensatie, kunnen deze nog kleine veranderingen aanbrengen in het plan. 

Voor middenstanders die hun pand van kleinere vastgoedeigenaars huren is er eveneens een compensatie geregeld. Eigenaars van tien commerciële panden of minder krijgen belastingvoordeel als zij met hun huurders gaan onderhandelen over verlaging van de huurprijs in de eerste maanden van het komende jaar. 

Onzeker bestaan voor een derde deel van de horeca

Volgens berekening van de Spaanse horecabranche hebben ondernemers in deze sector in 2020 samen een verlies geleden van 50 procent van de bijna 130 miljard euro omzet uit het vorig jaar. Daarmee is nu het voorbestaan bedreigd van een derde deel van de 300 duizend horecaondernemingen die Spanje voor aanvang van de pandemie rijk was. 

Dit vind je misschien ook leuk