Spaanse staatsschuld bereikt opnieuw historisch maximum

door admin
Spaanse staatsschuld bereikt opnieuw historisch maximum

Die daling was de eerste in de afgelopen zes maanden. De schuld per hoofd van de bevolking bedraagt ​​nu 31 duizend euro na een stijging in alle publieke sectoren in Spanje in mei. Dat blijkt uit gegevens die deze dinsdag zijn gepubliceerd door de Bank van Spanje.

Na de luchtspiegeling van de maand april waarin de schuld haar eerste maandelijkse daling van het jaar beleefde, groeit de schuld in mei weer flink aan en blijft stijgen.

In het afgelopen jaar is de overheidsschuld met 3,8% gestegen, met 53,98 miljard euro meer, als gevolg van lagere inkomsten en hogere uitgaven door de pandemische crisis en meer recentelijk als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De maandelijkse stijging van de schuld in mei is voornamelijk te wijten aan de stijging van de staatsschuld en, in mindere mate, die van de autonome gemeenschappen en gemeentebesturen. De schuld van de sociale zekerheid is in de vijfde maand van het jaar echter min of meer stabiel gebleven.

Concreet bedroeg de staatsschuld in mei 1,28 biljoen euro, ook een historisch record, wat neerkomt op een stijging van 0,94% en 11,88 miljard euro meer in slechts één maand, terwijl de afgelopen twaalf maanden de stijging 5% was.

De schuld van regio’s en gemeenten stijgt

Van hun kant hebben de autonome gemeenschappen in de vijfde maand van het jaar hun schuld ten opzichte van april verhoogd tot 313,7 miljard euro, zo’n 3 miljard euro meer, hoewel het in de meerjarige rente een opleving van 1,2% laat zien.

De schuldenlast van de sociale zekerheid is stabiel gebleven in mei, met 99,18 miljard euro, slechts twee miljoen minder dan in april, maar in de afgelopen 12 maanden is het met 16,2% gestegen, waarmee het in maxima blijft.

De Bank van Spanje legt uit dat de stijging van de schuldenlast van de sociale zekerheid in het afgelopen jaar te wijten is aan de leningen die de staat heeft verstrekt aan de algemene schatkist van het orgaan om zijn budgettaire onevenwichtigheid, versterkt door de Covid-19-crisis, te financieren.

Ten slotte hebben de gemeenten in mei een schuld geregistreerd van 22,97 miljard euro, 2,3% meer dan de vorige maand, terwijl deze het afgelopen jaar met 1,5% is gestegen.

Dit vind je misschien ook leuk