Spaanse minister vooralsnog geen kandidaat voor voorzitterschap eurogroep

door admin
Spaanse minister vooralsnog geen kandidaat voor voorzitterschap eurogroep

Ondanks dat De Guindos werd gesteund door de machtige Duitse minister Wolfgang Schäuble. Het speculeren over een mogelijk nieuwe kandidaat voor die belangrijke post in de Europese Unie is van start gegaan en de naam van de Spaanse minister komt herhaaldelijk op. Die gaf deze week echter aan dat hij ‘niet wil speculeren’ over de politieke toekomst van de huidige eurogroepvoorzitter. ‘We hebben nu een voorzitter en we weten niet wat er met de verkiezingen in Nederland gebeurt’, zei De Guindos donderdag in Brussel tegen journalisten.

Mogelijk geen minister meer

De Spaanse krant El País stelt dat Dijsselbloem zicht ‘wanhopig vastklampt’ aan de baan nu in Nederland in maart verkiezingen worden gehouden en zijn partij PvdA amper 10 procent van de stemmen zal gaan halen volgens de laatste peilingen. Zo is de kans dat hij zijn baan als minister van Financiën kwijtraakt erg groot. Binnen de EU geldt als ongeschreven regel dat de voorzitter van de eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van alle lidstaten, zelf ook minister van Financiën moet zijn. Zodoende achten velen de voortzetting van Dijsselbloem twijfelachtig.

Voorzitter blijven

Dijsselbloem liet woensdag weten dat hij voorzitter van de eurogroep wil blijven, ook als hij na de verkiezingen geen minister meer zou zijn. Volgens hem kan de afspraak dat de voorzitter een minister moet zijn veranderd worden. Eerder heeft hij ook al aangegeven zijn taken zeker tot eind 2017 te willen blijven uitvoeren.

Spanje ondervertegenwoordigd

Spanje is echter ondervertegenwoordigd op belangrijke posities binnen de Europese Unie. Vijf jaar geleden vormde Spanje nog een bedreiging voor de Eurozone, maar nu is het het land dat de meeste economische groei doormaakt en bijdraagt aan de stabiliteit. Het zou dus logisch zijn als dat beloond zou worden met meer posities in het Europese bestuur. 

Dit vind je misschien ook leuk