Elektriciteitsprijs in Spanje schiet in augustus verder door het dak

door admin
Elektriciteitsprijs in Spanje schiet in augustus verder door het dak

De OCU voorziet namelijk dat deze historisch hoge elektriciteitsprijs niet voor eind augustus zal zakken. Zonder ingrijpen van de overheid zal de energierekening over heel 2021 liefst 25 procent hoger uitkomen dan de energierekening over heel 2020.  

Tijdelijke btw-verlaging niet genoeg

De OCU heeft berekend dat in de eerste twee weken van augustus de elektriciteitsprijs gemiddeld 102,11 euro per MWh was. De gemiddelde energierekening voor consumenten komt daarmee op zo’n 76,6 euro, dat is 4,4 procent hoger dan de recordprijs uit juli en 35 procent hoger dan de energierekening uit augustus 2020.

Als de regering het btw-tarief niet tijdelijk had verlaagd van 21 naar 10 procent, zou de energierekening deze maand zelfs op 84,30 euro zijn uitgekomen. De gemiddelde factuur voor kleine gebruikers (consumenten) was van januari tot nu 25 procent hoger vergeleken met dezelfde periode van het vorig jaar. 

Om een onhoudbare situatie voor met name kwetsbare gezinnen te voorkomen heeft de OCU de Spaanse overheid en de Nationale Commissie voor Markten en Mededinging (CNMC) verzocht met grote urgentie maatregelen te treffen voor consumenten. Het is volgens de OCU niet rechtvaardig dat de rekening van de hoge elektriciteitsprijs op het bord komt van de consument. 

Dinsdag stijgt de elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt nog eens 0,58 procent waarmee de gemiddelde prijs op 89,50 euro per megawattuur (MWh) komt. Dat is 0,58 euro hoger dan de prijs van afgelopen maandag en bijna een verdriedubbeling van de 29,97 euro per MWh precies een jaar geleden. 

Rekening ruim 108 euro hoger dan vorig jaar

Volgens de Consumentenbond was op 73 procent van de dagen in augustus de prijs op de groothandelsmarkt meer dan 100 euro/MWh. Tot afgelopen vrijdag was deze zelfs vijf dagen achtereen 117,29 euro. De OCU noemt deze exorbitante prijsstijging ongekend in Spanje en hekelt het feit dat consumenten hiervan de dupe zijn. Zij betaalden dit jaar namelijk ruim 108 euro meer aan elektriciteit vergeleken met dezelfde periode van het vorig jaar.  

Ingrijpen in prijssysteem 

De historisch hoge prijs voor elektra in Spanje is een direct gevolg van de hoge gasprijs en de dure CO-2-emissierechten die elektriciteitsbedrijven moeten betalen voor het opwekken van energie. Kerncentrales en waterkrachtcentrales profiteren echter mee van de hoge prijzen van de fossiele energieleveranciers, omdat zij automatisch meebewegen en daar vlak onder blijven. De OCU wil dat de Spaanse overheid per direct een einde maakt aan dit automatisch gekoppelde prijssysteem.

Dit vind je misschien ook leuk