Extreme hitte op komst in Spanje voor eind april

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Extreme hitte op komst in Spanje voor eind april

De gemiddelde temperatuur zal in het grootste deel van Spanje tussen de 6 en 10 graden boven normaal liggen. Het Spaanse weerinstituut Aemet waarschuwt dat het zou gaan om het meest intense warme weer in april sinds de start van de registratie van gegevens in 1961. Het afgelopen weekend waren de temperaturen nog lente-achtig en normaal. De geleidelijke komst van een zeer warme en droge luchtmassa van Afrikaanse oorsprong over het Iberisch Schiereiland en de Balearen zal daar een einde aan maken en een periode van zomerhitte inluiden. 

De stijging, die vanaf zondag is ingezet, zal ten minste tot donderdag aanhouden. Ruben del Campo, woordvoerder van Aemet, spreekt over een “zeer extreme en zeer ongebruikelijke” hittegolf voor deze tijd van het jaar. De verwachte temperaturen zijn normaler voor de maand juli met maxima die kunnen oplopen tot 40º en minima boven 20º. 

Hoe lang zal het duren en wat zal de piek zijn?

De temperaturen stijgen zoals gezegd vanaf zondag. Op sommige plaatsen in het binnenland van de Zuidoost-Spaanse regio Murcia en Valencia en het stroomgebied van de rivier Guadalquivir in het binnenland van Andalusië werden al temperaturen boven 30º gemeten. Op maandag zal de stijging doorzetten en wordt het 25º in grote delen van het midden, zuiden en oosten van het schierieland.

De stroomgebieden van de zuidelijke rivieren Guadalquivir (Andalusië) en Guadiana (Extremadura) zullen – zoals altijd – hogere temperaturen meten dan de rest van het land. Hier wordt al snel de 30º overschreden. Vanaf woensdag bereikt de hitte ook het noorden van Spanje. Meer dan 30º wordt het daar in het stroomgebied van de Ebro (van Cantabrië naar Catalonië) en in delen van Zuid-Galicië. In veel gebieden in het midden en zuiden van Spanje wordt het tegen 35º. 

Donderdag wordt de warmste dag

Donderdag wordt de warmste dag. Zelfs in Noord-Spanje kan het kwik 30º overschrijden. In Madrid wordt het warmer en in Extremadura, het westen van Castilla-La Mancha en een groot deel van Andalusië gaan de thermometers richting 39º. Aemet verwacht dat de situatie aanhoudt tot vrijdag, wanneer de tropische nachten beginnen. Dan zakken de thermometers niet onder de 20º in Castilla-La Mancha en het oosten van Andalusië. 

Naar verwachting zullen de temperaturen op zaterdag afnemen met mogelijke geïsoleerde onweersbuien in het noorden van het land. Niettemin zullen de temperaturen dan nog steeds boven de 30º zijn in het noorden en de Balearen, en boven de 35º in het zuiden en het dal van de rivier Ebro (Catalonië). Op zondag worden de hoogste temperaturen voorspeld aan de mediterrane kusten, met maxima tot 35 graden Celsius. In het binnenland zullen de waarden lager zijn. Vanaf maandag wordt er een daling van de temperaturen verwacht.

Richting droogste aprilmaand uit historische reeks

De bekende Spaanse uitdrukking “Abril aguas mil” (het regent veel in april) lijkt verleden tijd te zijn. Niet alleen zullen deze week temperatuurrecords worden gebroken, de komende week zal zeer droog zijn. Tot nu toe is de droogste aprilmaand die van 1995, met 23 liter per vierkante meter. “Het wordt steeds waarschijnlijker dat we deze hoeveelheid tegen het einde van de maand niet halen”, zei Del Campo. Daarmee wordt het ook steeds waarschijnlijker dat de maand april 2023 eindigt als de droogste aprilmaand uit de historische reeks sinds 1961.  Tot 18 april werd slechts vijf liter per vierkante verzameld. 

Hoog risico op bosbranden

De extreme hitte heeft niet alleen invloed op de gezondheid, maar kan ook gevolgen hebben voor de natuur. Zo is het risico op bosbranden hoger dan normaal in deze periode van het jaar. De autoriteiten hebben dan ook opgeroepen tot voorzichtigheid en gevraagd om geen vuur te maken in het bos en de nodige maatregelen te nemen om de brandveiligheid te waarborgen.

Bezorgde olijfboeren

De hoge temperaturen die worden verwacht, zorgen voor onzekerheid in de olijvensector. Boeren vrezen dat hun oogst tot de helft kan worden verminderd, omdat de hitte samenvalt met een delicaat moment voor de olijfbomen. Vorig jaar zorgde een vroege hittegolf in mei in combinatie met droogte voor een slechte olijvenoogst. Dit jaar was de verwachting dat het wisselende teeltpatroon de oogst zou verdubbelen, maar nu hangt alles af van het weer. De bomen zijn al verzwakt door de droogte. Sommige boerderiojen geven nu maar anderhalf uur per dag water in plaats van de gebruikelijke 12 uur. 

Dit wil je misschien ook lezen