Flinke investering in duurzame energieverbinding tussen Spanje en Frankrijk

door admin
Flinke investering in duurzame energieverbinding tussen Spanje en Frankrijk

Via 280 kilometer stroomkabel onder de zee vanaf Gatika in het Spaanse Baskenland tot aan het Franse Cubnezais (even ten noorden van Bordeaux) zal Spanje vanaf 2025 duurzame energie via Frankrijk naar de rest van Europa kunnen distribueren. Zo wordt Europa minder afhankelijk van Russisch gas.

De Europese investering in dit netwerk is een onderdeel van het project Connecting Europe Facility (CEF) dat een overgang naar een schone en moderne Europese economie als doel heeft. In zes jaar tijd wordt in dit verband 5 miljard euro gereserveerd voor 17 projecten. Ruim 680 miljoen euro gaat naar projecten rond elektriciteit. 193 miljoen euro gaat naar 9 projecten rond gas, 4 aan CEF gerelateerde bouwwerken krijgen 723 miljoen euro toebedeeld en er zal 150 miljoen euro geïnvesteerd worden in 13 onderzoeken op dit vlak.

In Spanje wordt 23 procent van de totale energie opgewekt door kerncentrales, 19 procent is windenergie en 15 procent wordt geleverd via waterkrachtcentrales.

Het onderzeese netwerk werd jarenlang tegengehouden door Frankrijk. De Fransen vreesden dat het de Franse verkoop van elektriciteit opgewekt in kerncentrales in gevaar zou brengen. De Spaanse afgevaardigde in het Europees Parlement Miguel Arias Cañete noemde het Frans-Spaanse project ‘een belangrijke stap naar het einde van de isolatie van het Iberisch Schiereiland van de rest van de Europese energiemarkt’. En: ‘Alleen een volledige onderling verbonden markt kan het Europese leveringszekerheid garanderen en daarmee de afhankelijkheid van leveranciers  verminderen en zo de eindgebruiker meer keuze bieden’. Tot slot voegde hij daar nog aan toe dat ‘een energie-infrastructuur die geschikt is voor het beoogde doel, is ook van essentieel belang om hernieuwbare energiebronnen te laten gedijen en om te voldoen aan de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering.’

Einde aan Spaanse zonbelasting?

Een andere belangrijke beslissing die woensdag werd genomen was dat  met 594 stemmen voor en 69 tegen werd gestemd tegen het opleggen van heffingen of belastingen aan mensen die zelf hun energie opwekken, gebruiken en/of opslaan. Hiermee werd feitelijk tegen de Spaanse zonbelasting gestemd die in 2015 werd ingevoerd. Het Europees Parlement wil een einde aan welke heffing of belasting dan ook op zelfopgewekte energie. Daarmee is het boek over zonbelasting in Spanje echter nog niet dicht. Het Parlement moet nog in overleg hierover met de Europese Commissie en de Europese Raad die al hun steun aan de Spaane overheid in deze hebben toegezegd. 

Dit vind je misschien ook leuk