Grote staking Spaanse rechters en openbaar aanklagers

door admin
Grote staking Spaanse rechters en openbaar aanklagers

De juridische ambtenaren eisen een modern en onafhankelijk justitieel apparaat dat overeenkomt met de moderne tijden waarin wij leven. De stakers verklaarden al meerdere keren bij de verschillende kanalen en autoriteiten te hebben geklaagd, maar dat hun klachten stelselmatig zijn genegeerd. Omdat er op geen enkele manier een compromis tot stand kwam, zagen ze een staking nog als enige optie. 

De klachten zijn gericht tot het ministerie van Justitie. Ook zijn er klachten geuit richting de politiek die maar geen veranderingen kan of wil bewerkstelligen. Alle grieven en klachten zijn door de rechters vermeld in het document “Veertien voorstellen voor verbetering van justitie”. Openbaar aanklagers voegden hier zelf nog vier punten aan toe.

Wat moet er veranderen?

De voorstellen betreffen de versterking van de justitiële  onafhankelijkheid, de modernisering van de administratie, betere kwaliteit,  efficiëntie en een verbetering van de werkomstandigheden. Men wil eveneens een uitbreiding van de afdelingen om juridische zaken sneller te kunnen afhandelen en de enorme achterstanden te reduceren, herstel van salarissen en vakantiedagen tot het niveau van vóór de crisis, bepaling van de werklast, beschikken over voldoende en kwalitatief adequate middelen en een reorganisatie van de werkvloer.

Justitiële onafhankelijkheid

Wat betreft de ‘maatregelen om de justitiële onafhankelijkheid te garanderen’ willen de rechters ‘kunnen stemmen op leden van de Algemene Raad voor het Gerecht’ en dat er een eind wordt gemaakt aan het systeem met een voorzitter aan het hoofd. Groot bezwaar is er tegen het systeem van benoemingen en royeringen van rechters door de autonome regeringen in plaats van door een onafhankelijk orgaan. 

De openbaar aanklagers op hun beurt willen meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Ook eisen zij dat de maximumtermijn voor onderzoeken stil wordt gelegd en een vergaande digitalisering van het justitieel apparaat.

Volgens het ministerie van Justitie is er gehoor gegeven aan 70% van de in het document genoemde eisen. Verder gaf men aan dat er wordt gewacht op de definitieve goedkeuring van de wijzigingen, die pas door kan komen na voltooiing van het parlementair proces.

Het is niet de eerste keer dat rechters en openbare aanklagers staken, maar wel de eerste keer dat ze het samen doen en dat ze daarbij gesteund worden door hun vakverenigingen. In 2009 werd al gestaakt door rechters en 2013 legden de openbaar aanklagers het werk neer.

Opkomst

Uit officiële gegevens blijkt dat op 22 mei 3.537 van de 5.407 rechters en 1.297 van de 2.500 openbaar aanklagers hebben gestaakt. De Raad voor Rechtspraak gaf aan dat 55,1% van de rechters van tevoren zei te gaan staken. De stad Murcia had met 71% het hoogste percentage stakende rechters.

Vanuit het Openbaar Ministerie zijn geen cijfers vrijgegeven over het aantal stakers. Hetzelfde geldt voor cijfers over het aantal opgeschorte zaken als gevolg van de staking. 

Dit vind je misschien ook leuk