Helft verpleegkundigen in Spanje overweegt ontslag sinds pandemie

door admin
Helft verpleegkundigen in Spanje overweegt ontslag sinds pandemie

Het gaat om 46,5 procent van de verpleegkundigen die deze overweging in de afgelopen twee jaar maakte, zo blijkt uit de macro-enquête van de Algemene Raad van Verpleegkundigen in Spanje. Uit verdiepend onderzoek blijkt dat maar liefst 85 procent van de ondervraagde medewerkers kampt met psychische problemen. Een derde van deze 85 procent heeft last van depressies, zes op de tien kampt met slapeloosheid en bijna 68 procent heeft last van angststoornissen.

Situatie in Spaanse gezondheidszorg onhoudbaar en zorgwekkend

De macro-enquête werd in de eerste weken van januari 2022 gehouden onder 19.300 verpleegkundigen. Uit alle resultaten blijkt dat de situatie ‘onhoudbaar’ en ‘zorgwekkend’ is geworden, vooral onder de mensen die werken op de intensive care, in de eerstelijnszorg, in de sociale gezondheidszorg en op de spoedeisende hulp.

Pandemie doodsteek voor zorgberoep in Spanje

Volgens de Algemene Raad van Verpleegkundigen is de pandemie de doodsteek voor het beroep. De verpleegkundigen staan in eerste instantie vooraan in de vuurlinie waardoor zij twee keer zo vaak besmet raken dan de gemiddelde Spanjaard. Bovendien werken ze al bijna twee jaar onder extreme druk wat heel duidelijk een stempel drukt op de mentale gezondheid van deze mensen.

Bijna 17 procent zorgpersoneel moest ziekteverlof opnemen

Niet alleen overweegt bijna de helft van de verpleegkundigen te stoppen met het werk. Volgens de enquête heeft 16,5 procent ziekteverlof moeten opnemen vanwege angststoornissen, stress of geestelijke uitputting.

Als gevolg van deze situatie wordt de werk-privébalans, werkbelasting, erkenning van het beroep en het salaris als ruim onvoldoende beoordeeld door verpleegkundigen. Bijna alle verpleegkundigen (99 procent) voelt onvoldoende erkenning voor hun beroep en bijna allemaal (92 procent) zijn ze ervan overtuigd dat er maatregelen nodig zijn om problemen als overbelasting en fysieke en mentale uitputting aan te pakken. 76 procent van de mensen zegt bereid te zijn hiervoor te demonstreren.

Spanje kampt al jaren met chronisch personeelstekort

Na het presenteren van de cijfers van de enquête, maakte de Algemene Raad voor Verpleegkundigen van de gelegenheid gebruik om het chronische personeelstekort en de zware arbeidsomstandigheden in deze sector aan te kaarten. De onzekere contracten, het lage salaris en de almaar toenemende werkdruk zijn funest voor het voortbestaan van dit beroep.

De voornaamste oplossing is meer personeel. De Raad liet weten tussen de 33 en 100 procent meer personeel nodig te hebben om een start te kunnen maken met het doorvoeren van verbeteringen in deze sector.

Dit vind je misschien ook leuk