Hoe gelukkig is de gemiddelde Spanjaard? Waar maken de inwoners van Spanje zich het meeste zorgen over? Welke leeftijdsgroep is het gelukkigst? En hoe kijken Spanjaarden naar de wereld?
De antwoorden op deze vragen verschenen op 24 juli 2024 in een publicatie van El País. De Spaanse krant maakt daarin de resultaten bekend van een onderzoek dat het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) deed naar geluk in de Spaanse samenleving.
Uit het artikel blijkt dat geluk voor veel Spanjaarden een reëel verlangen is. Bijna 90 procent van de bevolking vindt geluk belangrijk en 80 procent zegt daadwerkelijk gelukkig te zijn. Bovendien zijn veel burgers van mening dat zij een goed leven hebben. Het CIS hield in juni een eerste enquête over geluk en sociale waarden. Van de overige 20 procent zegt 11 procent van de Spaanse bevolking niet gelukkig te zijn. De resterende ondervraagden geven aan dat het “er van af hangt”. De grootste bedreigingen voor geluk schuilen volgens de Spanjaarden in gezondheidsproblemen en de economische situatie.
Ben je gelukkig?
De gelukkigste Spanjaarden vinden we onder de jongeren van 18 tot 24 jaar. 86 procent van de ondervraagden in die leeftijdsgroep zegt gelukkig te zijn. De minst gelukkige groep is die van 74 jaar en ouder, hoewel ook in deze groep een ruime meerderheid van 71 procent zegt gelukkig te zijn. Het verschil tussen Spaanse mannen en vrouwen is klein, 82 procent van de mannen en 79 procent van de vrouwen is gelukkig.
“Je kunt alleen gelukkig zijn als de mensen om je heen dat ook zijn”
Het is bekend dat Spanjaarden hechten aan goede familiebanden. Het welzijn van familie en vrienden is dan ook sterk verbonden met het ervaren van geluk. De meeste ondervraagden (83 procent) zeggen dan ook dat “je alleen gelukkig kunt zijn als de mensen om je heen dat ook zijn”.
Op de vraag ´wat zou je nog gelukkiger maken´, antwoord bijna 22 procent dat ze gelukkiger zouden zijn als hun gezondheid, of die van dierbaren, zou verbeteren. Ook verbetering van relaties, ander werk, meer vrije tijd en zelfs een andere politieke wind in het land worden genoemd als punten die bijdragen aan een groter geluksgevoel.
Spaanse ouderen en relaties
De helft van de Spanjaarden vindt heeft niet of nauwelijks moeite om met belangrijke problemen in het dagelijks leven om te gaan. Daarentegen beweert ruim 41 procent het tegenovergestelde. Voor ouderen vanaf 74 jaren stijgt dat cijfer naar bijna 50 procent.
Deze groep is volgens het CIS samen met de 25- tot 34-jarigen de enige dat sociale relaties en familiebanden belangrijker zijn voor hun geluk dat andere zaken, zoals de economische situatie.
Zo ziet de Spanjaard de wereld
Hoewel ook Spanje te maken heeft met polarisatie, is 91 procent van de burgers het eens met de stelling dat “je altijd de meningen van anderen moet respecteren, ook al verschilt die met jouw eigen mening”. Ook is de bevolking het er bijna unaniem over eens dat “alle mensen het recht hebben om vrij te kiezen wat ze willen zijn en hoe ze willen leven”.
Een groot thema in Spanje is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ruim 91 procent van de ondervraagden is voor “volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen op alle gebieden van het leven” is. Wat opvalt is dat onder respondenten uit de groep 18-24 jaar 14 procent van de ondervraagden juist tegen deze stelling is.
Politiek en gezin
Het CIS vroeg ook naar democratie. Iets meer dan 15 procent van de respondenten was het sterk of enigszins oneens met de stelling “democratie is te verkiezen boven elke andere regeringsvorm, altijd en onder alle omstandigheden”. Ook hier valt het grotere percentage van ruim 20 procent op onder de groep 18-24-jarigen, die het niet eens is met deze stelling, veel meer dan elke andere leeftijdsgroep.
Andere opvallende uitkomsten uit het onderzoek zijn de ruimdenkendheid van de Spanjaarden als het gaat om het vormen van een gezin. Bijna 90 procent is van mening dat er “naast het huwelijk vele andere aanvaardbare vormen van samenleven en met elkaar omgaan bestaan”. Ook valt op dat 55 procent van de respondenten van mening is dat scholen een steeds minder belangrijke rol spelen in de opvoeding.
Lees ook: Spaanse zomerdrankjes voor zinderende zomerdagen