Hoogste CO2-uitstoot in laatste 20 jaar door bosbranden in Spanje en Frankrijk

door admin
Hoogste CO2-uitstoot in laatste 20 jaar door bosbranden in Spanje en Frankrijk

Volgens het rapport van de Copernicus Atmospheric Monitoring Service, bedraagt het totale geaccumuleerde verbrande areaal van het begin van het jaar tot 3 september in de Europese Unie meer dan 750.000 hectare. Vergelijk dat met een gemiddelde van iets meer dan 260 000 hectare tussen 2006 en 2021 en het verschil is duidelijk.

Volgens gegevens van het CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) wordt de totale uitstoot van bosbranden in de EU en het VK tussen 1 juni en 31 augustus 2022 geschat op 6,4 megaton koolstof, het hoogste niveau sinds 2007. GFAS vertrouwt op satellietwaarnemingen van actieve branden en vuurstralingsvermogen (FRP), dat teledetectiegegevens gebruikt om de hoeveelheid verbrande biomassa te schatten, om de uitstoot van verontreinigende stoffen door rook te schatten.

Uit GFAS-gegevens blijkt dat zowel Frankrijk als Spanje de hoogste CO2-uitstoot registreerden van juni tot augustus sinds 2003. De dagelijkse totale radioactieve potentie (FRP) vanaf begin juni 2022 laat significant hogere waarden zien voor Frankrijk, Spanje en Portugal tijdens de hittegolven van juli en augustus.

Portugal

Hoewel Frankrijk en Spanje een hoge CO2-uitstoot hadden, had Portugal relatief lagere geschatte emissies in vergelijking met voorgaande jaren, ondanks enkele verwoestende bosbranden deze zomer.

In andere regio’s van Europa waren het Slovenië, Tsjechië, Hongarije en Duitsland met aanzienlijke bosbranden. In Duitsland bedroeg het cumulatieve verbrande areaal 4.293 hectare, bijna het dubbele van het vorige record van 2.437 hectare en aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van iets meer dan 330 hectare in 2006-2021, volgens EFFIS-gegevens.

Omvang en hardnekkigheid van de branden

“De omvang en de hardnekkigheid van de branden in Zuidwest-Europa, die hebben geleid tot de hoogste uitstoot van Europa in 15 jaar, waren de hele zomer buitengewoon zorgwekkend. De meeste branden waren op plaatsen waar klimaatverandering de ontvlambaarheid van vegetatie heeft vergroot, zoals in Zuidwest-Europa”, zegt Mark Parrington, senior wetenschapper en natuurbrandexpert van CAMS.

Dit vind je misschien ook leuk