In Salamanca slaat de ruimte voor voetgangers beetje door

door admin
voetgangers salamanca

Met het florerende toerisme en de toegenomen aandacht voor het milieu kiezen steeds meer Spaanse steden ervoor vriendelijker voor voetgangers te worden. In historische centra verandert de ene na de andere straat in een voetgangerszone. Op sociale media zorgde een voorbeeld uit Salamanca voor enige opschudding.

Voor gemeentebesturen is het een van de grootste uitdagingen om de straten aan de burgers terug te geven die ze zijn kwijtgeraakt aan auto’s. Maar er lijkt een detail te zijn dat sommige hierbij lijken te vergeten. Voetgangers moeten er ook echt goed kunnen lopen. Iets dat vanzelfsprekend zou moeten zijn, lijkt dat bij dit voorbeeld in Salamanca niet te zijn.

Autovrije straat in Salamanca

Een Twitter-gebruiker wees op een straat in Salamanca die wel autovrij is gemaakt maar nu volledig wordt ingenomen door het terras van een horecagelegenheid. Op de afbeelding is te zien dat zelfs de voormalige stoep wordt geblokkeerd door een hek. Geen voetganger kan hier nog passeren, om over mindervaliden helemaal maar te zwijgen.

Reacties

In Spanje bestaat er een mooi woord voor het tot voetgangersgebied maken van straten: ‘peatonalizar’. Iemand op X (voormalig Twitter) schrijft treffend: ‘En España no se peatonaliza, se terraliza’. Een ander vraagt: ‘Is deze straat geschikt gemaakt voor voetgangers of geprivatiseerd?’ Gezien het bovenstaande lijkt het erop dat burgers in sommige gebieden vleugels moeten ontwikkelen om te kunnen lopen. Dit moet wel de vrijheid zijn waar sommigen over spreken.

‘Als voetgangers na het autovrij maken van een straat minder ruimte hebben dan voorheen, is er iets vreselijk verkeerd gedaan’, schrijft weer een ander. Alle ’twitteraars’ taggen de gemeente Salamanca. Misschien dat het gaat helpen.

Werelderfgoedstad

In 2023 ontving Salamanca met bijna 144.000 inwoners in totaal 718.533 reizigers. Samen maakten die 1,2 miljoen overnachtingen. Dat zijn historische cijfers boven het laatste record van 2019. De universiteitsstad trekt jaarlijks duizenden talenstudenten aan. Bovendien heeft Salamanca een erg fraai historisch centrum dat in 1988 door UNESCO tot Werelderfgoed werd bestempeld.

Dit vind je misschien ook leuk