Is Spaanse Radar Covid-app mislukking?

door admin
Is Spaanse Radar Covid-app mislukking?

Vrijdag schrijft de Spaanse krant El País over de Radar Covid-app en het achterblijvende succes ervan in Spanje. Onlangs werd een pilot uitgevoerd met de app op het eiland La Gomera waarvan de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Nature zijn gepubliceerd. Uit deze pilot bleek dat de app ruim zes contacten van een positief getest persoon kon opsporen; het dubbele van wat menselijke trackers voor elkaar krijgen via bron- en contactonderzoek.

Pilot op La Gomera wel succesvol

Na uitleg door autoriteiten werd de app door 33 procent van de bevolking gedownload. Elke keer als een positief getest persoon zijn of haar code invoerde, kregen gemiddeld 6,3 contacten een waarschuwing. Bij voldoende gebruik, is effectief bron- en contactonderzoek dus goed mogelijk met zo’n app.

Hoe werkt de Radar Covid-app?

De app werkt vrij simpel: van iedereen die zich registreert worden via bluetooth de contacten genoteerd van mensen met wie zij langer dan 15 minuten binnen een straal van 2 meter zijn geweest. Wanneer iemand positief wordt getest, ontvangt deze een code die hij in de app invoert en vervolgens krijgen alle nauwe contacten een waarschuwing dat zij contact hebben gehad met een positief getest persoon.

Radar Covid-app een mislukking in Spanje?

Maar als de app weinig wordt geïnstalleerd en de informatieverstrekking erover vanuit de autoriteiten zijn onvoldoende dan kan een goede app nooit succesvol worden. Volgens de laatste gegevens hebben 6,8 miljoen Spanjaarden de app gedownload. Als al deze mensen de app gebruiken en hun bluetooth aan laten staan, gaat het alsnog om slechts 15 procent van de Spanjaarden die de app gebruiken. Volgens de Spaanse overheid is een percentage van 20 procent minimaal nodig voor een gewenst effect.

Sinds de lancering van de app op 19 augustus hebben 471.566 mensen hun code ingevoerd nadat zij positief waren getest. Hoewel dit er veel lijken, zijn sindsdien 2,3 miljoen mensen in Spanje positief getest.

Wat vinden deskundigen van de app in Spanje?

Is de app dan een mislukking te noemen? Volgens een onderzoeker betrokken bij de pilot op La Gomera is de Spaanse regering niet vol voor de app gegaan. Reden hiervoor is wellicht dat de bevoegdheden van de gezondheidszorg in Spanje zijn gedecentraliseerd. Communicatie en betrokkenheid tussen de Spaanse overheid en de regiobesturen waren onvoldoende waardoor de app nooit een echte kans heeft gekregen.

Bovendien meldt een hoogleraar uit Londen dat zo’n app ook niet zaligmakend is. “Apps kunnen nuttig zijn bij contactonderzoek, zoals wel intensief wordt gedaan in bijvoorbeeld Zuid-Korea en China. Toch worden ook in deze landen meer middelen ingezet om het virus te bestrijden.”

Dit vind je misschien ook leuk