De afgelopen tientallen jaren hebben verschillende diersoorten hun natuurlijke habitat al moeten verlaten in een poging om elders te overleven. Sommige soorten lukt het niet zich aan te passen en moeten het bekopen met de dood. Een voorbeeld hiervan is de kikker in Spanje en Portugal. Sinds het einde van de jaren ’80 sterft deze soort massaal uit op het Iberisch schiereiland en het aantal kikkers is de afgelopen 5 jaar met maar liefst een derde afgenomen.
Klimaatverandering oorzaak massale kikkersterfte
Onderzoekers leggen de oorzaak hiervan volledig bij de opwarming van de Aarde. Het aantal kikkers in Spanje verdwijnt in steeds sneller tempo, met name door het verdwijnen van de Spaanse wetlands, vervuiling van rivieren, onkruidverdelgers waardoor de mannetjes niet meer vruchtbaar zijn en een dunnere ozonlaag waardoor de jonge kikkers bloot worden gesteld aan teveel Uv-straling.
Ranavirus doodt kikkers en gedijt goed bij warmere temperaturen
Tussen 1980 en 1990 werd al opgemerkt dat er minder kikkers waren, zelfs in gebieden waar de invloed van de mens minimaal was zoals in reservaten. Nu blijkt uit een studie, die dinsdag werd gepubliceerd in het wetenschappelijk blad van iScience, dat kikkers op het Iberisch schiereiland massaal sterven door steeds meer virussen die dodelijk zijn voor kikkers.
Wetenschappers noemen deze virussen epizoötieën, besmettelijke ziektes die alleen onder dieren rondgaan en die een abnormaal aantal dieren op eenzelfde plek aantasten en zich snel verspreiden. Voor amfibieën is dat het ranavirus. Ranavirussen zijn grote virussen die vissen, reptielen en amfibieën kunnen infecteren. De bij amfibieën geassocieerde virussen vallen in drie hoofdgroepen uiteen: kikkervirus 3, vroedmeesterpadvirus en Ambystoma tigrinumvirus.
Verband tussen opkomst ranavirus en opwarming van de Aarde
Nu lijkt het alsof het ranavirus de grote boosdoener is, wat feitelijk ook het geval is. Toch tonen diezelfde wetenschappers aan dat het ranavirus zich beter kan ontwikkelen en verspreiden door de opwarming van de Aarde. Met name het Iberisch schiereiland zou een hotspot zijn voor virussen zoals deze.
Grootste vijand van kikkers zijn virussen
Ook SOSanfibios, een organisatie die strijd tegen gevaarlijke virussen en ziektes voor amfibieën, onderschrijft deze conclusies. De grootste vijand van amfibieën zijn opkomende virussen. Momenteel zijn dit de belangrijkste doodsoorzaken van de massale kikkersterfte in Spanje en Portugal. Ze worden veroorzaakt door geïntroduceerde ziekteverwekkers (schimmels en virussen) die de mens al tientallen jaren over de wereld verspreidt. Deze virussen gedijen inderdaad goed bij hogere temperaturen.