Madrid is begonnen met het afschieten van bijna 12.000 papegaaien

door admin
Madrid is begonnen met het afschieten van bijna 12.000 papegaaien

In oktober 2019 kondigde Madrid al aan bijna 12.000 Argentijnse papegaaien te willen doden omdat deze ‘diverse problemen veroorzaken voor het behoud van het stedelijke ecosysteem en voor de volksgezondheid’. De papegaaien vormen vanwege hun aard een bedreiging voor de inheemse fauna zoals mussen. Ze zijn niet agressief, maar ze strijden om voedsel en territorium. Daarnaast brengen ze ziekten over op andere vogels of zelfs op mensen.

Ook de nesten van de vogels zouden een gevaar inhouden voor de inwoners van de stad omdat ze normaal 40 tot 50 kilo kunnen wegen, maar soms zelfs tot 200 kilo en uit bomen kunnen vallen of takken kunnen laten breken onder het gewicht.

De doding van de invasieve soort zou, zo meldde de gemeente destijds: ‘geheel volgens de geldende dierenbeschermingswetten’ worden uitgevoerd. Inmiddels heeft het stadsbestuur dus daad bij woord gevoegd en is begonnen met het uitroeiingsplan.

Ooggetuigen

Een vrouw sloeg het tafereel vanuit haar raam gade, legde het vast met haar mobiele telefoon en deelde de beelden op sociale media, waar het bericht al snel breed rondging. Ook andere omwonenden die ondanks de borden toch het park binnen gingen, zagen dode vogels en de korrels op de grond. 

Aanpak voor ‘uitzonderlijke situaties’

De gemeenteraad heeft vervolgens bevestigd dat het gaat om “een plan van aanpak voor uitzonderlijke situaties” en dat het zich houdt aan de toestemming van de regionale regering van Madrid om het aantal invasieve exotische vogels in de hoofdstad te verminderen.

Alternatieven voor doodschieten

De krant El País stelde in een artikel op donderdag de vraag of er überhaupt ethische methoden zijn om een invasieve soort te doden. De daartoe geraadpleegde Miguel Ángel Hernández, woordvoerder van Ecologistas en Acción, is daarover duidelijk: “Natuurlijk zijn er alternatieven. Een ander ding is de discussie tussen economie en ethiek”. Er zijn vangmethoden waarmee dieren levend gevangen kunnen worden. Ze kunnen vervolgens in dierenopvangcentra worden gehouden tot ze op natuurlijke wijze doodgaan.

Nesten of eieren verwijderen

Hernández licht toe dat de eenvoudigste methode nog is om – mits op tijd gedaan – de nesten uit de bomen of zelfs de eieren eruit te verwijderen, zoals in andere steden zoals Barcelona wordt gedaan. De milieuactivist geeft toe dat de Argentijnse papegaaien “behoorlijk intelligent zijn en snel door hebben waar gevaar schuilt.” Daarom is “schieten niet alleen ineffectief, maar ook gevaarlijk voor omwonenden en een onnodig gewelddadige methode.”

Al jaren gewaarschuwd voor probleem

Milieugroeperingen waarschuwen bovendien al tientallen jaren voor het probleem om de vogels zich te laten voortplanten. “Als ze naar ons hadden geluisterd, hadden ze actie kunnen ondernemen zonder deze situatie te bereiken”, aldus de verontwaardigde Hernández.

Investering van drie miljoen euro

De regering van Almeida lanceerde het plan om de naar schatting bijna 12.000 exemplaren van Argentijnse papegaaien die in de hoofdstad Madrid leven te doden in oktober 2019. Het zou in oktober 2020 worden uitgevoerd met een looptijd van 23 maanden en een kostprijs van bijna drie miljoen euro. Ten slotte ging het plan afgelopen mei echt van start met het contracteren van de bedrijven Matinsa en Dypsa.

PACMA wilde papegaaien van ‘uitroeiingsplan’ redden

Dierenpartij PACMA geeft aan al jaren te werken om de papegaaien van dit ‘uitroeiingsplan’ te redden. In oktober 2019, vóór de aankondiging dat de papegaaien uitgeroeid zouden gaan worden, overhandigde de dierenpartij een petitie met meer dan 30.000 handtekeningen om de stopzetting van het plan te eisen. Daarbij overhandigde de partij een veterinair en juridisch rapport aan Borja Carabante, afgevaardigde voor Milieu. Hierin stond een sterilisatieplan voor de papegaaienpopulaties in de hoofdstad. Zowel de petitie als het rapport werden volgens de partij volledig genegeerd.

Gemeente: enige optie is doden

Omdat het een invasieve exotische soort is, kunnen de gevangen papegaaien niet opnieuw in de natuurlijke omgeving worden geïntroduceerd. Dus is volgens de gemeente de enige optie hen te doden. Hoe dat dan in zijn werk moest gaan, werd niet toegelicht. Wel heeft het regionale ministerie van Milieu aangekondigd dat “ethische euthanasie van dieren” zou worden uitgevoerd “met methoden die niet in strijd zijn met de voorschriften voor dierenwelzijn” en dat het bedrijf dat de aanbesteding voor de uitvoering van het plan zou winnen, dit vorm zou geven.

Nu, een jaar later vraagt PACMA om verklaringen aan de burgemeester zelf voor de schietpartij en om de onmiddellijke toepassing van ethische en niet-schadelijke methoden die “effectiever en economischer zijn gebleken dan uitroeiing”.

Probleem het grootst in Madrid en Barcelona

In de nationale SEO / BirdLife-telling in 2015 werden 18.980-21.455 papegaaienspecimens geteld in heel Spanje. De regio’s met de grootste bevolking zijn in de eerste plaats Madrid, gevolgd door Catalonië, met respectievelijk 7.248-8.193 en 6.891-7.792. Bij de telling die in 2019 in de gemeente Madrid werd uitgevoerd, werden 4.408 nesten gevonden en hun populatie werd geschat tussen 11.154 en 12.975 exemplaren, wat volgens het cijfer op staatsniveau bijna 50 procent van het nationale totaal zou vertegenwoordigen.

Papegaaien in de mode

De invasie is begonnen doordat het in de jaren tachtig en negentig in de mode was om papegaaien als huisdier te kopen. De EU verbood in 2005 de invoer van wilde vogels na het detecteren van gevallen van vogelgriep en in 2013 verbood de Spaanse regering ook het bezit en de verkoop van de twee soorten papegaaien, ondanks dat de exemplaren afkomstig waren van kweek in gevangenschap. Het was echter al te laat. Sinds 1986, het eerste jaar waarin er officiële gegevens zijn, werden in Spanje tot 2015 op legale wijze meer dan een miljoen papegaaien geïmporteerd. Eenmaal in Spanje leerden de papegaaien hun kooien te openen en ontsnapten of werden vrijgelaten door hun baasjes. In gevangenschap worden ze ongeveer 20 jaar oud en planten zich snel voort met zes tot acht eieren per jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk