Manifestaties voor gelijke rechten in heel Spanje op Internationale Vrouwendag

door admin
Manifestaties voor gelijke rechten in heel Spanje op Internationale Vrouwendag

Met name ten aanzien van de transwet, die zelfbeschikking over sekse mogelijk zal maken. Deze stroming haalt inspiratie uit het abolitionisme, de strijd voor afschaffing van de zwarte slavernij in koloniën. De belangrijkste demonstraties van 8M begonnen in verschillende steden verspreid door het land rond 19 uur. 

De Spaanse minister voor Gelijkheid, Irene Montero, verklaarde dinsdag tijdens de 8M-demonstratie dat “de feministische beweging zich altijd heeft georganiseerd op basis van haar diversiteit en pluraliteit”, maar desondanks “altijd in staat is geweest om een ​​gemeenschappelijke agenda op tafel te leggen. Die agenda pleit voor het einde van geweld, de eerlijke verdeling van rijkdom, tijd en zorg, medeverantwoordelijkheid en respect voor diversiteit”.

Madrid

In Madrid vertrekt de manifestatie van de 8M-commissie van station Atocha-Almudena Grandes naar Plaza de Colón. Terwijl de afgescheiden feministische beweging langs de Gran Vía naar Plaza de España zal trekken. In totaal waren zo’n 6.000 mensen op de been.

Isabel Díaz Ayuso, de president van de regio Madrid, gaf dinsdag aan dat “iedereen het viert op zijn eigen manieri” en dat zij zelf aan het werk zal zijn, zoals ze ook “morgen zal doen en gisteren deed” om het volk van Madrid te vertegenwoordigen. 

Vooran in de demonstratie bij Atocha stond een groep Afghaanse vrouwen. Zij willen aandacht voor de situatie die ze in hun land vanwege hun geslacht ervaren sinds de terugkeer van het Taliban-regime. Ze vragen de wereld hen vooral niet te vergeten. 

Barcelona

In de Catalaanse hoofdstad is de manifestatie voor Internationale Vrouwendag een paar minuten na 18 uur begonnen. Plaza Universitat de Barcelona was het vertrekpunt. Hier waren volgens de organisatie 60.000 mensen bijeen en volgens de Guardia Urbana ging het om 16.000 mensen, vooral vrouwen van alle leeftijden, die liedjes zongen, ‘batucadas’ speelden en leuzen riepen.

Een van de woordvoerders van de Assamblea 8M, dolores Pulido, gaf aan verheugd te zijn dat de demonstratiei weer terug is gekeerd naar de normaliteit van vóór corona. Wat de organisatoren betreft, heeft de pandemie de systematische precaire omstandigheden waarin alle vrouwen leven verergerd. Pulido zei bovendien dat de manifestatie dit jaar in het teken staat van vrede.

Als nieuwigheid vervoeren de organisatoren dit jaar de omroepinstallatie met fietsen in plaats van in vrachtwagens. De respectcommissie heeft een zelfverdedigingsprotocol ontwikkeld. Vanaf het startplein verplaatsen de manifestanten zich naar de Arc de Triomf. Hier vindt de slotact plaats en wordt het manifest voorgelezen. Daarna volgen er muziekuitvoeringen.  

Galicië

In heel Galicië hebben de provincies demonstraties en evenementen georganiseerd ter gelegenheid van 8M. Bij sommige gelegenheden voerde steun voor de situatie waarin veel vrouwen en meisjes in Oekraïne zich bevinden de boventoon.

De voorzitter van de Xunta, Alberto Núñez Feijóo, zei dat zijn regering werkt aan een nieuwe gelijkheidswet die de Gemeenschap “in de voorhoede zal plaatsen in de strijd” tegen discriminatie op grond van geslacht. Ook komt er een speciaal statuut voor plattelands- en vissersvrouwen. Dit maakt van Galicië de eerste regio die een wettelijke status geeft aan de minimumvereisten voor opleiding in gelijkheid. 

Bovendien kunnen Galicische vrouwen trots zijn vanwege de erkenning van het ministeriei van Volksgezondheid, die heeft benadrukt dat zij de “motor van de gezondheid” in de regio zijn. Zij maken immers 80% uit van het zorgpersoneel.

Valencia

Ook het centrum van Valencia kleurde paars tijdens deze 8M. Een grote massa vrouwen “openlijk abolitionistisch” die onder de slogan “Vrouwen maken een feministische revolutie”, het patriarchaat omver wil werpen, een einde wil maken aan alle seksistisch geweld en alle oorlogen het hoofd wil bieden, “waarin vrouwen nog steeds het betaalmiddel zijn”.

Meer dan 200 verenigingen namen deel aan deze mars, waar ook enkele politieke vertegenwoordigers zijn gezien, zoals de president van de Generalitat, Ximo Puig, de vice-president, Mónica Oltra, de burgemeester van Valencia, Joan Ribó, of de afgevaardigde van de regering, Gloria Calero.

Het slotmanifest werd voorgelezen door vier vrouwen die elk een andere realiteit vertegenwoordigden: een jonge vrouw, een oudere vrouw, een migrant en een gehandicapte vrouw. De vrouwen eisten “een afschaffing van de prostitutiewetgeving, pornografie en gehuurde baarmoeders”. Bovendien riepen ze op tot dringende maatregelen om de armoede onder vrouwen uit te roeien. 

Andalusië

Duizenden mensen namen deel aan demonstraties en betogingen die door feministische groepen in veel Andalusische provincies zijn georganiseerd. 

Volgens gegevens van afgevaardigden van de Spaanse regering waren er gedurende de dag in de Zuid-Spaanse regio Andalusië in totaal 65 concentraties, 36 in de provincies en 28 in de hoofdsteden.

In Sevilla kwamen ’s ochtends zo’n 1.300 mensen en ’s middags 3.000 bijeen, opgeroepen door de vakbonden CCOO en UGT. Antonio Muñoz, burgemeester van Sevilla, was bij de demonstratie aanwezig. In Malaga telde de politie 5.000 deelnemers, en nog eens bijna 3.000 in Cádiz. In Huelva hebben nog eens 3.500 mensen gedemonstreerd. De grootste manifestatie vond plaats in Granada. Onder de slogan ‘Niet onzichtbaar, niet precair, rechten voor iedereen’, verzamelden liefst 30.000 mensen zich.

Dit vind je misschien ook leuk