Nieuwe ministers in Spanje moeten relatie met Catalonië en Marokko verbeteren

door admin
Nieuwe ministers in Spanje moeten relatie met Catalonië en Marokko verbeteren

El País noemt de hernieuwde samenstelling van de ministers de grootste wijziging die de premier sinds zijn aanstelling in januari 2020 heeft doorgevoerd. De taak die deze nieuwe bewindslieden te wachten staat is geen gemakkelijke. Zij hebben de opdracht gekregen niet voor woorden maar voor daden te zorgen en een oplossing te zoeken voor alle delicate kwesties waarmee de Spaanse regering momenteel te maken heeft. Te denken valt in eerste instantie aan de relatie met Catalonië en het recente conflict met Marokko. 

Binnen het nieuw te volgen beleid staan de begrippen ‘dialoog’ en ‘consensus’ centraal. Daarmee moet de nieuwe ministersploeg voor alle huidige problemen, waaronder ook de nieuwe woningwet en de herinrichting van de rechterlijke macht, een passende oplossing vinden. Het meest urgent echter is een verbetering van gespannen relatie met de regio Catalonië. 

Geen Catalaanse regeringswoordvoerder

Met Isabel Rodríguez als nieuwe regeringswoordvoerder en minisister van Territoriale Politiek wil Sánchez af van de Catalaanse kwestie als hoofdthema in persconferenties na iedere gehouden ministerraad. Dat zou eerder kunnen gebeuren met een Catalaan in deze rol, zoals dat het geval was met de voormalige woordvoerder Miquel Iceta. 

De premier wil in de bilaterale commissie, een overheidsorgaan waarin leden van de centrale regering en de autonome regio’s zijn vertegenwoordigd, eerst de relatief eenvoudige problemen oplossen en de complexe thema’s zoals het politieke conflict met Catalonië uitsluitend behandelen aan de centrale onderhandelingstafel.  

De keuze voor Rodríguez heeft bij de separatisten de nodige argwaan gewekt. Zij heeft namelijk nauwe banden met president Emiliano García Page van Castilië-La Macha, die zich zeer kritisch heeft uitgelaten over de Catalaanse onafhankelijkstrijd in het algemeen en de door Sánchez verleende gratie aan de veroordeelde separatisten in het bijzonder.  

Centrale onderhandelingen

Bronnen rond de premier hebben echter laten weten dat de onderhandelingen met de onafhankelijkheidsleiders enkel vanuit het regeringspaleis in Madrid worden gevoerd, vanaf nu onder leiding van Félix Bolaños (de nieuwe minister van het Presidentschap), Óscar López (directeur van het Kabinet en het Voorzitterschap) en de premier zelf, die altijd in gesprek zal blijven met Pere Aragonés om de nodige blokkades uit de weg te ruimen.  

Nieuwe relatie opbouwen met Marokko

José Manuel Albares, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, draagt de verantwoordelijkheid voor verdere onderhandelingen met Marokko. Albares heeft laten weten het huidige conflict met dit land zo snel mogelijk te willen oplossen en daar alle mogelijke diplomatieke mechanismen voor in werking te stellen.

Zonder een andere positie in te nemen in de kwestie Westelijke Sahara, zal Albares proberen de nu nog gespannen relatie te normaliseren. Als eerste stap daartoe noemde de kersverse minister Marokko ‘gran amigo’ en is hij zijn eerste bezoek al aan het plannen voor de start van de onderhandelingen. 

De toch al gespannen relatie met Marokko verslechterde dit jaar nadat duizenden Marokkanen op illegale wijze de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla binnenkwamen. Dat was mede mogelijk omdat de Marokkaanse autoriteiten de grenzen naar Spanje onbewaakt lieten. 

Dit vind je misschien ook leuk