Nog altijd 12 vermisten na schipbreuk Canada: familie eist hervatten zoektocht

door admin
Nog altijd 12 vermisten na schipbreuk Canada: familie eist hervatten zoektocht

Na de schipbreuk van de Galicische vissersboot zijn er nog altijd 12 mensen vermist voor de Canadese kust. De zoektocht is gestaakt vanwege storm en families dringen er bij de Spaanse regering op aan door te zoeken. Dat slechte weer lijkt de oorzaak van de ramp.

Het ongeluk met de vissersboot ‘Villa de Pitanxo’ uit Galicië gebeurde in de nacht van 14 op 15 februari. Al vrij snel werd bekendgemaakt dat er in totaal 24 mensen aan boord waren; zestien Spanjaarden, vijf Peruanen en drie Ghanezen. De dag na de schipbreuk werden drie nog levende slachtoffers zwaar onderkoeld aangetroffen, onder hen de kapitein van de boot. In de afgelopen week lukte het reddingswerkers om negen lichamen te bergen.

Overlevenden en geborgen lichamen terug naar Spanje

Zondag schreef de Spaanse nieuwssite La Sexta dat een Spaans repatriëringsvliegtuig zondagavond Canada had bereikt. Het is de bedoeling dat dit vliegtuig vandaag terugvliegt naar Spanje met de drie overlevenden en het stoffelijk overschot van vijf Spanjaarden. Een ander vliegtuig zal de lichamen van de vier gevonden Peruanen binnenkort terugbrengen naar hun eigen land.

Demonstraties om staken zoektocht naar 12 vermiste opvarenden

Het feit dat drie mensen de schipbreuk hebben overleefd en negen lichamen zijn geborgen, betekent dat er nog altijd twaalf mensen vermist zijn. Familieleden vertellen dat ze deze week naar Madrid komen om te demonstreren en een poging te wagen om premier Sánchez en minister Díaz te ontmoeten en hen te vragen om de gestaakte zoektocht te hervatten. De familieleden hebben inmiddels 60.000 handtekeningen verzameld om te eisen dat de zoektocht naar de andere twaalf vermisten wordt voortgezet.

Weer lijkt beter, zoektocht nog niet hervat voor kust Canada

De Spaanse regering beloofde vlak na het ongeluk alles op alles te zetten om alle opvarenden te vinden. De zoektocht moest echter worden gestaakt vanwege het heftige weer en metershoge golven. Canadese autoriteiten lieten zondag nog weten dat de zoektocht tot op heden nog niet is hervat terwijl de weersomstandigheden volgens lokale autoriteiten wel zijn verbeterd.

Storm oorzaak van schipbreuk Villa de Pitanxo?

Inmiddels is bekend dat er sprake was van zeer slechte weersomstandigheden in de nacht van de schipbreuk in de wateren van Newfoundland. De schipbreuk van deze vissersboot vormt dan ook aanleiding tot discussie wanneer er wel en niet uitgevaren mag worden bij storm of slecht weer. De sector stelt voor dat overheden een algemene regelgeving opstellen die antwoord geeft op deze vraag, zo schrijft de Spaanse krant Eldiario.es op zondag.

Dit vind je misschien ook leuk