Op zaterdag 5 april 2025 gaan duizenden mensen in meer dan 40 Spaanse steden de straat op. Onder het motto “Laten we een einde maken aan de handel in woningen” eisen de betogers structurele veranderingen in het Spaanse woonbeleid.
Deze woonprotesten in Spanje in 2025 zijn georganiseerd door de Huurdersvakbonden, met steun van tientallen maatschappelijke organisaties.
Betaalbare huisvesting onder druk
De woningcrisis in Spanje bereikt een dieptepunt. Steeds meer mensen kunnen hun huur niet betalen, raken hun woning kwijt of vinden geen betaalbare woonruimte. In steden als Madrid, Barcelona, Valencia en Málaga blijven de huurprijzen stijgen. Betaalbare huurcontracten verdwijnen, terwijl toeristische verhuur oprukt. Die is voor verhuurders veel lucratiever, wat de huurprijzen verder opdrijft.
Volgens een recente barometer van het CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) beschouwen Spanjaarden huisvesting inmiddels als het grootste probleem in hun dagelijks leven.
De prijzen op de woningmarkt stijgen gestaag, maar van een klassieke vastgoedbubbel is geen sprake. Steeds meer woningen worden gekocht door investeerders in plaats van bewoners. Vooral jongeren en mensen met een onzeker inkomen worden hierdoor zwaar getroffen.
In sommige steden is het probleem bijzonder schrijnend: in Málaga zijn de huurprijzen in slechts vijf jaar tijd met meer dan 70 procent gestegen. Dit maakt het voor lokale bewoners haast onmogelijk om in hun eigen stad te blijven wonen.
Een woning is een recht, geen handelswaar
Creatieve acties voorafgaand aan woonprotesten Spanje 2025
De voorbereiding op de landelijke protestdag ging gepaard met opvallende acties. In Madrid werd bijvoorbeeld een metroactie georganiseerd, waarbij de Spaanse huurdersvakbond met nieuwe borden de namen van metrostations veranderde in ‘Casa del Banco’ (Huis van de Bank) en ‘Precariedad’ (Onzekerheid). Met deze ludieke actie vroegen de organisatoren aandacht voor torenhoge huren, het gebrek aan betaalbare woningen en het tekortschietende woonbeleid.
Dit eisen de demonstranten
De woonprotesten Spanje 2025 draaien niet alleen om symboliek. Er ligt een duidelijk eisenpakket op tafel:
- Verlaging van huurprijzen met 50 procent, afgestemd op inkomen
- Onteigening van leegstaande woningen van investeringsfondsen
- Inperking van toeristische verhuur via platforms als Airbnb
- Wooncontracten voor onbepaalde tijd
- Verbod op huisuitzettingen en speculatieve aankopen
- Ontmanteling van bedrijven die uitzettingen uitvoeren
- Meer sociale woningbouw, onder meer via opheffing van SAREB, eigenaar van duizenden leegstaande woningen
Waar en wanneer wordt er geprotesteerd?
De demonstraties vinden plaats in zowel grote als kleinere steden. Onder meer in Madrid, Málaga, Sevilla en de Balearen begint de protestmars rond het middaguur. In Barcelona, Valencia, Zaragoza en andere steden wordt later op de dag geprotesteerd. Ook steden als Santiago, Vigo, Murcia, Salamanca, Gijón en Burgos doen mee.
Een krachtig signaal aan de politiek
De woonprotesten in Spanje in 2025 zijn een duidelijk signaal aan de politiek: Een woning is een recht, geen handelswaar. De demonstranten willen dat de overheid het woonbeleid structureel verandert, met de focus op huurders in plaats van investeerders en speculanten.
Lees ook: Málaga zet stop van 3 jaar op toeristische verhuur