Podemos dient motie van afkeuring in tegen Rajoy en zijn regering

door admin
Podemos dient motie van afkeuring in tegen Rajoy en zijn regering

De groep partijen Unidos Podemos, En Comú, En Marea wil een serie gesprekken met andere partijen om te zien of die hun motie steunen. De PSOE wees de motie onmiddellijk af en beschuldigde Iglesias van kwade trouw. Ook Ciudadanos wilde er niets van weten en wees op het belang van stabiliteit binnen het parlement.

Binnen Unidos-Podemos zijn er voldoende handtekeningen verzameld om de motie te kunnen presenteren. Volgens de Spaanse Grondwet uit 1978 zijn er minstens 35 handtekeningen nodig. Tevens moet degene die de motie indient ook een presidents-kandidaat voorstellen. Die is nog niet bekend. 

Zou Podemos een motie hebben met een geschikte kandidaat-premier dan is er voor goedkeuring door het Parlement een absolute meerderheid nodig van 176 stemmen. Op basis van de huidige indeling van het Parlement heeft Podemos dus ook de steun van de socialisten nodig, die de partij niet zal krijgen. 

Wel krijgt de partij steun van de partij Compromis en van ERC, mits Podemos de voortgang van het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid niet belemmert. Theoretisch zou Rajoy meteen moeten opstappen wanneer een dergelijke motie goedgekeurd zou worden.

Twee moties 

In de jonge democratie die Spanje is werden slechts twee moties van afkeuring ingediend. De eerste in 1980 door de PSOE tegen Adolfo Suarez met kandidaat Felipe Gonzalez. Deze werd afgewezen. In 1987 volgde nog een motie van afkeuring, ditmaal tegen Felipe Gonzalez en de motie was afkomstig van Alianza Popular (de voorganger van PP) met kandidaat Antonio Hernandez Mancha. Ook deze motie werd verworpen.

Reactie PP 

Binnen PP-gelederen is er rustig gereageerd op het voornemen van Iglesias en zijn partij. Volgens bronnen in het Spaanse parlement ziet de partij van Rajoy deze motie toch mislukken en daarmee komen enkel Rajoy en zijn beleid weer in een goed daglicht te staan als enige partij die een stabiele regering weet te vormen. Andere PP-leden noemden het initiatief van Podemos ‘een circus’ en ‘onverantwoordelijk’. Rajoy zou al gezegd hebben dat het juist onder leiding van de Partido Popular is dat de corruptieschandalen aan het licht komen en worden aangepakt. 

Dit vind je misschien ook leuk