Spaans hooggerechtshof onderzoekt corruptiezaak Juan Carlos

door admin
Spaans hooggerechtshof onderzoekt corruptiezaak Juan Carlos

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek overgedragen aan het Hooggerechtshof nu de 82-jarige voormalige koning niet langer onschendbaar is. Het gaat om toegekende contracten aan Spaanse aannemers bij de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië tussen de steden Mekka en Medina. Mogelijk heeft Juan Carlos hierbij een rol gespeeld en heeft hij daarvoor in de plaats een aanzienlijk bedrag aan commissies ontvangen. 

Witwassen en belastingontduiking na troonsafstand

Onderzocht wordt nu of de aanwijzingen die het anticorruptie-team heeft voor witwaspraktijken en belastingontduiking inderdaad waar zijn en of deze zich ook na de troonsafstand van de voormalige koning hebben voorgedaan. Voor het aannemen van commissies kan Juan Carlos niet worden bestraft, omdat dit onderzoek plaatsvond in 2008 toen hij nog staatshoofd van Spanje was. Voor wat er na de troonafstand in 2014 met het geld is gebeurd, kan de voormalige koning wel nog worden vervolgd. Alleen het Hooggerechtshof mag daar een oordeel over uitspreken. 

Commissies

Het onderzoek naar de steekpenningen dat is ingesteld richt zich op de tweede bouwfase van de ‘hogesnelheidslijn van de woestijn’. In een opgenomen gesprek uit 2015 tussen een voormalige onderzoekscommissaris en een Zwitserse vriendin van Juan Carlos, Corinna Larsen, wordt gesproken over Zwitserse bankrekeningen van de voormalige koning en de aangenomen steekpenningen voor het contracteren van twaalf Spaanse bedrijven voor het Ave a la Meca-project. Volgens Larsen zou Juan Carlos hier zo’n 80 miljoen euro voor hebben opgestreken. 

Het gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van de opname van het telefoongesprek met Larsen werd in 2018 gesloten omdat het over een periode handelde waarin Juan Carlos nog staatshoofd van Spanje, en dus onschendbaar was. Later dat jaar werd bekend dat de voormalige koning zich, na de troonsafstand, ook schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontduiking en witwaspraktijken waarvoor hij wel bestraft kan worden. 

Felipe VI weigert erfenis

In maart dit jaar maakte het Spaanse koningshuis in een persbericht bekend dat de huidige koning Felipe VI de toekomstige erfenis van zijn vader Juan Carlos I niet zal aanvaarden. Daarmee werd de boodschap afgegeven dat de koning niets te maken wil hebben met geld of goederen die niet op wetmatige wijze verworven zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk