Spaans laboratorium werkt aan vaccin tegen coronavirus

door admin
Spaans laboratorium werkt aan vaccin tegen coronavirus

Tot dusver is er nog geen vaccin beschikbaar waarmee de ziekte COVID-19, veroorzaakt door het coronavirus, kan worden voorkomen. En zolang een goed werkend vaccin uitblijft, zullen ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid het hoogste risico blijven lopen bij blootstelling aan het virus. Een vaccin is dan ook juist voor deze groep mensen van het grootste belang.

Luis Enjuanes en Isabel Sola, beiden viroloog verbonden aan het CNB in Madrid, geven momenteel leiding aan een zestal wetenschappers die met dezelfde gentechnologie waarmee in 2002 een vaccin tegen het SARS-virus werd ontwikkeld, nu werken aan een vaccin tegen het coronavirus. Het laboratorium waar zij werken was het eerste ter wereld waar de zogeheten ‘reverse genetics’ werd ontwikkeld, een technologie waarbij gebruikt wordt gemaakt van een verzwakt virus.   

Meer geld voor onderzoek

Premier Sanchez liet afgelopen dinsdag weten een additioneel bedrag van 4,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het CNB voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De extra 4,5 miljoen euro horen bij het totaalbedrag van 30 miljoen euro dat beschikbaar werd gesteld voor de Spaanse Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC), waarvan het CNB een onderdeel is. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van een coronavaccin.

Ook ontwikkeling medicijn voor behandeling COVID-19

Het CNB werkt niet alleen aan een vaccin om mensen te beschermen die het coronavirus nog niet hebben opgelopen, maar heeft nog een tweede lijn in het onderzoek waarin een antilichaam wordt ontwikkeld waarmee mensen die wel al geïnfecteerd zijn met het virus straks behandeld kunnen worden. Dit tweede onderzoek wordt mede gefinancierd door de Europese Unie. 

Nederland start onderzoek met TBC-vaccin

In Nederland zijn inmiddels voorbereidingen gestart voor een onderzoek met een veel gebruikt TBC-vaccin dat mogelijk ook helpt bij besmetting met het coronavirus. Vanaf volgende week gaan het Radboud UMC in Nijmegen en het UMC Utrecht dit bij 500 zorgmedewerkers onderzoeken. Nog eens 500 andere zorgmedewerkers krijgen een placebo toegediend en functioneren als controlegroep in het onderzoek. De verwachting is niet dat dit vaccin ook ingezet kan worden als coronavaccin, maar wel dat het immuunsysteem flink gestimuleerd wordt. Pas over een paar maanden kan geconcludeerd worden of het TBC-vaccin inderdaad het immuunsysteem kan helpen bij een infectie met het coronavirus.

Dit vind je misschien ook leuk