Spaanse gezondheidszorg tussen tien beste ter wereld

door admin
Spaanse gezondheidszorg tussen tien beste ter wereld

De Healthcare Access and Quality Index (HAQ) werd vorige week donderdag gepubliceerd in het Britse wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Deze is het resultaat van een onderzoek van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) op basis van data van de Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (GBD) uit 195 landen. Ruim 2.300 medewerkers uit 132 landen onderzochten 300 ziekten tussen 1990 en 2015 met de focus op 32 doodsoorzaken die zijn te voorkomen met tijdelijke en effectieve behandelingen. De gegevens werden samengevat in een schaal van 0 tot 100 en dat is de Healthcare Access and Quality Index.

De conclusie luidt dat vrijwel alle landen gedurende de jaren beter zijn gaan scoren, dus dat er betere zorg is wereldwijd, maar dat er ook meer ongelijkheid tussen en binnen landen is vastgesteld.

Spanje kreeg net als Zweden, Noorwegen, Australië, Finland en Nederland 90 punten van de 100. Hiermee eindigde het land als achtste op de wereldranglijst, gelijk met de zorg in Nederland met eveneens 90 punten, en boven Italië, Luxemburg en Japan (89), Frankrijk, België, Oostenrijk, Canada en Ierland (88), Griekenlande (87), Duitsland (86), Verenigd Koninkrijk (85) en Portugal (85). Andorra staat bovenaan met 95 punten, gevolgd door IJsland met 94 punten en Zwitserland op de derde plek met 92 punten. 13 van de top 15-landen zijn te vinden in West-Europa, Australië (6e) en Japan (11e).  

De gezondheidszorg in de Verenigde Staten staat op de 35e plaats met 81 punten en Amerikanen geven het meest uit aan gezondheidszorg per hoofd van de bevolking met 9.000 dollar. Helemaal onderaan prijkten de Centraal Afrikaanse Republiek met 29 punten. De gemiddelde score steeg van 40,7 punten in 1990 tot 53,7 punten in 2015. Van alle 195 onderzochte landen scoorden 167 landen ‘significant beter’ dan hun HAQ eerder in die periode, aldus stelt het onderzoek.  

De kloof tussen het bovenste land op de ranglijst en de onderste is groter geworden. Deze bedroeg 62 punten in 1990 en 66 punten in 2015. Ook werd in het onderzoek gekeken naar de score van landen op de zogenoemde socio-demografische index (SDI). Hieruit werd geconcludeerd dat in sommige landen, zoals het VK en de US en Zuid-Afrika meer mensen overlijden aan ziekten dan je op grond van de ter plekke beschikbare kennis en middelen om ze te behandelen zou verwachten.

Als elk land de maximale HAQ-score voor zijn eigen ontwikkelingsniveau zou hebben bereikt, dan zou het gemiddelde resultaat in 2015 op 73,8 zijn uitgekomen. Dat is 20 punten hoger dan wat er nu is bereikt. Een duidelijke indicator van onbenut potentieel voor verbetering van de zorg wereldwijd.

Sommige landen wisten echter een hoger niveau van zorg te bereiken in 2015 dan verwacht, zoals Peru, de Malediven en Ethiopië. Ook Zuid-Korea, Turkije en China lieten grote verbeteringen zien gedurende de recente jaren.

Spanje

Spanje kent zowel een publieke als private gezondheidszorg. Publieke gezondheidszorg is gratis voor iedereen die een bijdrage levert aan de Spaanse sociale zekerheid en hun families. Naar schatting heeft 19 procent van de bevolking zich privé extra verzekerd. Een privéverzekering kan gebruikt worden als extra of als alternatief voor de publieke zorg.

Dit vind je misschien ook leuk