Spaanse nationale televisie beschuldigd van propaganda

door admin
Spaanse nationale televisie beschuldigd van propaganda

De journalisten bij TVE zijn hierover erg bezorgd en stuurden een delegatie naar Brussel om een formele klacht in te dienen bij het Europese Parlement. In het document van 7 pagina’s wordt de omroep omschreven als propaganda-instrument in dienst van de regering. Deze stelling wordt vervolgens onderbouwd met talloze praktijkvoorbeelden.

Instrument van de regering

Alejandro Caballero, voorzitter van de commissie die als interne waakhond dient, werkt al dertig jaar bij de omroep en zegt tegen de Financial Times: ‘Het is in al die tijd nog nooit zo slecht geweest als nu’. ‘We willen een omroep in dienst van het publiek, maar hebben een omroep die als instrument van de regering wordt ingezet’, aldus de bezorgde journalist.

Eenzijdige berichtgeving

Zo zou de opkomende linkse partij Podemos die in de peilingen soms groter is dan de huidige regeringspartij Partido Popular amper in beeld komen in de programma’s van de nationale omroep. Het corruptieschandaal rond de vermeende dubbele boekhouding van de partij in de afgelopen twee decennia zou stelselmatig worden gebagatelliseerd in de berichtgeving. Extra aandacht zou er worden besteed aan de optimistische economische cijfers waar de Spaanse premier Mariano Rajoy steeds op hamert als verdienste van zijn regering.

Verkiezingen

Enkele weken voor de uiterst belangrijk regionale en lokale verkiezingen in Spanje zou een nationale televisie-omroep bij uitstek het middel moeten zijn waarmee de kiezers zich kunnen informeren om in het stemhokje een goede keuze te kunnen maken. Volgens de journalisten is dat lastig wanneer ze een veel te eenzijdig beeld krijgen voorgeschoteld. Zo worden er in opinieprogramma’s vooral mensen van de conservatieve, rechtsgezinde kranten ABC en La Razón naar voren geschoven. Ook zijn er voorbeelden van nieuwsitems waarbij 20 commentaren pro-regeringspartij zijn en slechts 2 meningen afkomstig zijn van leden van oppositiepartijen. In een enkel geval was de mening van een van die twee oppositieleden ook nog eens buiten de context van het nieuwsitem. In een ander geval werd die mening weer geneutraliseerd door er een pro-PP-commentaar op te laten volgen.

Wet teruggedraaid

De voormalige socialistische regering van José Luis Rodríguez Zapatero doorbrak de sterke link tussen de staatsomroep en de regering. Hij voerde een wet in die zei dat er op zijn minst een meerderheid van twee derde in het parlement moest zijn om de voorzitter van RTVE te kiezen. Deze wet werd direct na aantreden van de centrum rechtse regering van Rajoy in 2011 weer van tafel geveegd. Nu moet alleen een parlementaire meerderheid goedkeuring geven. In de praktijk komt dat neer op een goedkeuring van de PP die immers met een absolute meerderheid Spanje regeert.

Regeringsgezinde stafleden op belangrijke posities

Vervolgens werden er diverse stafleden en journalisten op belangrijke posities binnen de omroep aangewezen die duidelijke connecties hadden of hebben met de Partido Popular. Zo is de nieuwe directeur TVE Catalonië de voormalige woordvoerder van de PP in deze noordoostelijke deelstaat. Deze toenemende invloed binnen de omroep van PP-gezinde redacteuren en programmamakers komt de onpartijdigheid niet ten goede.

Dit vind je misschien ook leuk