Spanje gaat deze week een relatief warme periode tegemoet

door admin
Spanje gaat deze week een relatief warme periode tegemoet

De tweede week van februari zal worden gekenmerkt door een nieuwe anticyclonale situatie, vooral de eerste helft van die week. Dit zegt Rubén Del Campo, woordvoerder van AEMET, op de website. De modellen van het Spaanse nationale weerinstituut wijzen op overwegend droog en zonnig weer en temperaturen boven de normale waarden voor de maand februari.

Vanaf donderdag, met een grote mate van onzekerheid, neemt waarschijnlijk de bewolking toe en vanaf vrijdag brengt een nieuw front regen in grote delen van het noorden van het schiereiland. 

De temperaturen tonen maxima die gedurende de week stijgen en vanaf vrijdag dalen. Wat de wind betreft, verwacht AEMET dat deze overheersend uit het oosten komt. Deze zal over het algemeen matig zijn, met een sterkere ‘levante’ in de Straat van Gibraltar. In de Ebro-vallei en rond de Balearen waait er wel een sterke noordwestenwind. 

Een droog jaar

Sinds het hydrologische jaar begon op 1 oktober 2021, viel er tot 1 februari gemiddeld in heel Spanje 192 liter per vierkante meter. De normale waarde voor deze periode ligt rond de 299 liter. Volgens AEMET is de neerslag dit jaar met 36 procent gedaald ten opzichte van wat als normaal wordt gezien. In januari viel in heel Spanje slechts een kwart van de normale hoeveelheid regen. Sommige punten in Girona en het grootste deel van het Guadalquivir-bekken hebben al te maken met waterrestricties. 

Bekijk ook: Grootschalige waterdiefstal door Guardia Civil ontdekt tijdens macro-operatie

Vorige week daalden de watervoorraden volgens AEMET opnieuw en bedroegen 44,8 procent, bijna 15 punten onder het gemiddelde van de laatste 10 jaar. Of, anders gezegd, de reserves slaan nu bijna 25% minder water op dan normaal.

Op korte termijn geen regen

Volgens Del Campo verwacht AEMET op basis van de modellen op korte termijn (voor deze week) weinig regen. Op middellange termijn (voor heel februari) “wijzen de modellen naar regenval onder de normale waarden in het grootste deel van Spanje.” En op de lange termijn (voor de komende drie maanden) geven de modellen een kans van 50% dat de regenval onder het gemiddelde zal zijn en slechts 20% dat het erboven zal zijn.

Tussen oktober en april wordt normaal gesproken 75 procent van de regenval voor het hele jaar geregistreerd in Spanje. “Als de meeste regen in die zeven maanden niet valt, kan dat in de rest van de maanden moeilijk gecompenseerd worden, omdat de zomer bijna altijd erg droog is”, benadrukt Del Campo.

Stroomgebied van Guadalquivir extreem droog

Leandro del Moral, hoogleraar sociale geografie aan de Universiteit van Sevilla en lid van de New Water Culture Foundation, legt het anders uit: “Zolang het niet regent, wordt het heel moeilijk”. Volgens deze expert vormt de Guadalquivir in Andalusië een van de rode stippen op de hydrologische kaart van het land staan. Sinds november is hier een buitengewone droogtesituatie uitgeroepen in 80% van het stroomgebied.

Waterbeperkingen nemen toe in Andalusië

De Hydrografische Confederatie van de Guadalquivir kondigde deze week aan dat, gezien het aanhoudende gebrek aan regen, de beperkingen zullen toenemen. Op dit moment is de bevoorrading voor consumptie twee jaar gegarandeerd. “Dat is op basis van de ervaring van de grote droogtes van de jaren negentig, want irrigatie kan de bevolking nooit zonder water laten”, zegt Del Moral.

Drooge in Alt Empordà, Catalonië

Een andere rode stip op de droogtewaarschuwingskaart van het land is Alt Empordà (Girona). Hier kondigde het Catalaanse Wateragentschap (ACA) in oktober een droogtealarm af in 22 gemeenten. Die waarschuwing blijft van kracht bij afwezigheid van regen en de beperkingen worden gehandhaafd. Zo is het algemene waterverbruik per persoon en het gebruik van water voor landbouwirrigatie, veeteelt en industrie beperkt.

Ook droog in Galicië

Galicië bereikt nog niet de situatie van Catalonië en Andalusië. Toch is hier  de Miño-Sil Hydrografische Confederatie “waakzaam” in het licht van een ongewoon droge winter. Bovendien zijn de reserves sinds oktober bijna 45% lager dan het historisch gemiddelde. “Kortetermijnvoorspellingen wijzen op een droge februari”. De laatste droogte die Galicië te verduren had, dateert van de herfst en winter van 2017. Toen droogden zelfs de bronnen op die hele generaties hebben bevoorraad.  

Dit vind je misschien ook leuk