Die zijn overal in Europa actief, maar officieel in Nederland gevestigd. Van elke dollar die Nederland int van Amerikaanse multinationals verliest de EU als geheel 4 dollar. Het land dat het meeste geld misloopt is Frankrijk. Hier zijn inmiddels meer dan tienduizend doden gevallen door de epidemie en hier verdwijnt elk jaar ruim 2,7 miljard euro aan vennootschapsbelasting omdat bedrijven via Nederland de belastingen ontwijken. Italië (met meer dan 17.000 doden) loopt meer dan 1,5 miljard dollar mis. Spanje is eveneens zwaar getroffen en mist elk jaar bijna een miljard aan belastinginkomsten. Duitsland zou anders ook 1,5 miljard dollar aan vennootschapsbelasting opstrijken, die het land nu niet kan innen. Duitsland vangt aan de grens Nederlandse coronapatiënten op.
Belastingconcurrentie tussen landen blootgelegd
Alex Cobham van het Tax Justice Network zegt: “‘De pandemie van het coronavirus heeft de ernstige kosten van de zogenaamde’ belastingconcurrentie ’tussen landen blootgelegd. Nederland veroorzaakt al jaren een ‘race to the bottom’ binnen de EU, waarbij steeds meer rijkdom en macht wordt overgedragen aan de grootste bedrijven – en weggenomen van de verpleegkundigen en ambtenaren die hun leven vandaag in Europa riskeren om het onze te beschermen”.
“Nu meer dan ooit moeten EU-landen samenwerken om het welzijn van de samenleving voorrang te geven boven de belangen van de rijkste bedrijven. De EU kan haar economie niet herbouwen op een valkuil voor belastingparadijzen. Om te voorkomen dat miljarden aan belasting verloren gaan aan bedrijven die winst maken in belastingparadijzen zoals Nederland, moeten EU-regeringen overstappen op een unitaire belastingaanpak waarbij bedrijven belasting betalen op basis van waar hun werknemers het echte werk doen, en niet waar hun accountants de winst verbergen.”
Het nieuws van Tax Justice Network is een beetje wrang op het moment dat Nederland zich hard opstelt richting de Zuid-Europese landen die aanspraak willen maken op geld uit het Europese noodfonds. Minister Hoekstra van Financiën liet nog weten dat die landen eerst maar hun economieën moeten hervormen en zelf hun begrotingen op orde moeten hebben.
Dinsdagnacht hebben alle eurolanden vergaderd over een noodpakket van 500 miljard euro om Europa uit de crisis te helpen die is ontstaan door de corona-pandemie. Na zestien uur vergaderen was er nog steeds grote verdeeldheid tussen noord en zuid. Alleen Nederland hield zich vast aan de eis dat landen die geld krijgen uit dit pakket op de middellange termijn onder toezicht komen van Brussel en hun begroting naar verloop van tijd op orde brengen. Zonder het beestje bij de naam te noemen, was het duidelijk dat hij hiermee voornamelijk Spanje en Italië bedoelde.
Lees hier het artikel op de website van Tax Justice Network.