Spanje speelt belangrijke rol tijdens VN-klimaattop COP27

door admin
Spanje speelt belangrijke rol tijdens VN-klimaattop COP27

Voormalig VN-klimaatconferentievoorzitter Alok Sharma sprak tijdens de opening van de huidige klimaattop in Sharm-el-Sheikh en vroeg alle aanwezigen: “Hoeveel wake-up calls heeft de wereld nog nodig?”. Hiermee doelde hij op diverse rampen van de afgelopen jaren, de extreme hitte en bijkomende droogte en gaf de recente overstromingen in Pakistan als een van de voorbeelden van extreem weer van de afgelopen tijd.

Spanje neemt prominente plek in tijdens VN-klimaattop

De Spaanse premier Pedro Sánchez nam in de eerste dagen van de top een belangrijke rol op zich en kondigde vanuit Spanje enkele investeringen aan om de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken. Hij vroeg daarbij om maximale inzet van de politiek. Hoe vreselijk de oorlog in Oekraïne volgens hem ook is, Pedro Sánchez roept regeringen op om dit niet als excuus te gebruiken om zich niet aan de beloofde doelstellingen te houden.

Spanje lanceert internationale alliantie tegen droogte

Een van de maatregelen die Sánchez aankondigde is het lanceren van een internationale alliantie tegen extreme droogte. De Spaanse regering kondigde een eerste investering van enkele miljoenen aan om beter om te leren gaan met de droogte. De alliantie is met recht ‘internationaal’ te noemen want inmiddels hebben bijna dertig landen, waaronder de VS en China, zich aangesloten. De landen binnen deze alliantie delen onderlinge kennis en nemen gezamenlijk maatregelen om zich aan te passen aan het extreme weer om zo het hoofd te kunnen bieden tegen lange periodes van droogte.

Volgens de VN is Spanje behoorlijk succesvol binnen deze alliantie omdat het de Spaanse afvaardiging sinds het begin van de COP27 is gelukt om het aantal deelnemende landen van 18 naar 29 te brengen. Ook is het bijzonder dat het Spanje is gelukt om de VS en China in hetzelfde bondgenootschap te krijgen. De Spaanse premier sloot zijn speech af met de woorden: “Een ambitieuze agenda is ons antwoord op onwetendheid en onverschilligheid, omdat ons leven er letterlijk van afhangt.”

Spanje als mondiale hub voor duurzame brandstoffen

Naast de toespraak van Sánchez nam hij ook deel aan diverse ronde tafelgesprekken over de transitie van landen die hun economie koolstofvrij willen maken. Sánchez werd hierbij gevraagd om te vertellen hoe het sluiten van kolenmijnen in Spanje verloopt. De premier vertelde over het recente initiatief van Cepsa om de brandstof voor vliegtuigen groener te maken.

Volgens de Amerikaanse afgezant John Kerry en de Noorse premier Jonas Gahr Støre kan Spanje een nóg grotere rol spelen als het gaat om ontwikkeling op het gebied van duurzame brandstoffen, juist vanwege de geografische ligging, de potentie op het gebied van duurzaamheid en de know-how van de industrie.

Dit vind je misschien ook leuk