De kooldioxide-emissie door verbranding van fossiele brandstoffen (olie, aardgas en steenkolen) in Spanje steeg vorig jaar met maar liefst 7,4 procent. De gemiddelde stijging van alle EU-landen bedroeg 6,3 procent in 2021.
Stijging CO2-uitstoot door opheffen beperkende reismaatregelen
Deze cijfers presenteerde Eurostat onlangs. Hoewel de stijging van de CO2-uitstoot in de EU aanzienlijk te noemen is, meldt de instantie er direct bij dat de stijgingen in 2021 voornamelijk gekenmerkt worden doordat de meeste beperkingen, in het kader van Covid, werden opgeheven en er weer mocht worden gereisd.
Desalniettemin blijft de uitstoot zorgelijk te noemen. CO2-emissie in de atmosfeer draagt in belangrijke mate bij aan de opwarming van de aarde en is verantwoordelijk voor 75 procent van alle door de mens veroorzaakte broeikasgasuitstoot in de EU. De EU staat na China en de Verenigde Staten op een derde plek van grootste CO2-uitstoters ter wereld. In 2019 waren Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje het meest verantwoordelijk voor de uitstoot binnen Europa.
CO2-uitstoot in bijna alle EU-landen gestegen
Volgens Eurostat zijn de emissies in 2021 in bijna alle EU-lidstaten gestegen. De grootste stijgingen werden waargenomen in Bulgarije (+18,0%), Estland (13,1%), Slowakije (11,4%), Italië (10,6%), Polen (8,6%) en Spanje (7,4%). De enige twee landen waar de CO2-uitstoot zelfs lager uitviel waren Portugal (-5,5%) en Finland (-1,5%).
Een lage emissiezone in 2023 voor minstens 149 Spaanse gemeentes
Ondanks de stijging van de CO2-uitstoot in 2021 gaat Spanje verder met het maken van plannen om de uitstoot omlaag te brengen. Zo schreven diverse Spaanse media, waaronder El Correo, in het weekend dat Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners – en in sommige gevallen gemeentes met meer dan 20.000 inwoners – tegen 2023 een lage emissiezone (ZBE) ingevoerd moeten hebben. Dit om de uitstoot omlaag te brengen en te voldoen aan de wet inzake klimaatverandering. Minstens 149 gemeentes in Spanje zullen hiervoor maatregelen moeten nemen.
Ondanks alle plannen die zijn gemaakt, blijken diverse doelstellingen in de praktijk lastig haalbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor het ‘elektrificeren’ van het vervoer in Spanje.