Europe stemt voor betere milieubescherming en dierenwelzijn intensieve veeteelt

door admin
Europe stemt voor betere milieubescherming en dierenwelzijn intensieve veeteelt

De nieuwe koers van het gemeenschappelijk landbouwbeleid heeft directe gevolgen voor Spanje, aangezien dit land een van de belangrijkste Europese leveranciers is van vlees- en zuivelproducten, merendeels afkomstig van macrobedrijven. 62 procent van de Spaanse landbouwgrond en 66 procent van alle gecultiveerde grond is bestemd voor veevoer en 80 procent van alle veeproducten wordt geproduceerd door macroboerderijen.

PAC

In Europa was donderdag bij de stemming vooral aandacht voor de financiering en effecten op het milieu en op dierenwelzijn van de intensieve veeteeltbedrijven. Ruim 70 procent van de Europese landbouwgrond is bestemd voor vee(voer). Minstens 28 miljard euro aan PAC-betalingen gaat direct naar landbouwgrond die bestemd is voor vee(voer). Dat is tussen 69 en 79 procent van het totaal.

Consumptie rood vlees moet omlaag

Dit ondanks de dringende aanbevelingen vanuit de wetenschap om de vleesconsumptie te verminderen om gezondheids- en milieuoverwegingen. In het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift The Lancet werd in januari een artikel gepubliceerd met daarin de aanbeveling dat de EU de consumptie van rood vlees met 77 procent moet terugbrengen.

72 procent van de Europese veeproductie komt uit de grootste exploitaties die volgens Greenpeace en andere organisaties schadelijk zijn voor het milieu. Ondertussen is het totaal aantal veebedrijven met 2,9 miljoen gedaald. Dat is een verlies van bijna eenderde tussen 2005 en 2013.

Spanje

In Spanje zijn in 12 jaar tijd (van 2004 tot 2016) de kleinste boerderijen volledig verdwenen terwijl het aantal grote en intensieve veeteeltbedrijven met 96 procent is gegroeid. Hier wordt 80 procent van alle vlees- en zuivelproductie geproduceerd. De intensieve veeteelt heeft een veel grotere negatieve impact op het milieu en op het dierenwelzijn. Spanje hoort bij de vier grootste producenten van varkens- schapen, geitenvleesproducten en bij de grootste rundvleesleveranciers in de Europese Unie. Bijna 94 procent vn het varkensvlees en 94 procent van de pluimveeproducten en meer dan 80 procent van de zuivelproducten komt uit grote of heel grote industrieën. 

Geenpeace drong er al eerder bij Europa op aan dat het PAC moet worden ingezet om ecologische landbouw en veeteelt te stimuleren waar meer aandacht is voor dierenwelzijn en milieubescherming. Volgens Luis Ferreirim van Greenpeace Spanje is een van de beste manieren om het destructieve model van veeteelt te remmen dit niet meer of veel minder te financieren. Dat is volgens hem een politieke verantwoordelijkheid. 

Goed nieuws is dus dat Europa heeft gestemd voor meer aandacht voor het milieu en het dierenwelzijn met de nieuwe maatregelen binnen het gemeenschappelijke landbouwbeleid tot 2027. De financiering aan intensieve veeteeltbedrijven wordt beperkt, bedrijven moeten zorgen voor meer ruimte voor de dieren zodat ze kunnen liggen en weer opstaan, zich kunnen uitstrekken of een rondje kunnen draaien. De ‘bevolkingsdichtheid’ van een boerderij, dat wil zeggen het aantal dieren dat per hectare wordt gehouden, moet zogezegd omlaag. Daarbij worden nationale subsidies geblokkeerd voor macroveeteeltbedrijven die niet de basisprincipes voor dierenwelzijn respecteren.

Bij de volgende stemming over het PAC die wordt gehouden bij de Landbouwcommissie moet er worden geluisterd naar wetenschappelijke bevindingen hieromtrent en moeten de aanbevelingen van de Milieucommissie worden gevolgd. Voor Greenpeace is het een stap in de goede richting maar zijn de maatregelen onvoldoende om af te rekenen met de problemen van het huidige model.

De Milieucommissie stemde eveneens voor meer financiering van maatregelen die de klimaatverandering remmen en andere milieu thema’s aanpakken, zoals het verlies aan biodiversiteit, vervuiling van grondwater, gezondheidsproblemen, ontvolking van rurale gebieden en dierenmishandeling. 40 procent van de begroting gaat nu naar rurale ontwikkeling tegen 30 procent die was voorgesteld. 30 procent daarvan komt in directe betalingen. 

Leestip: Spaanse boerinnen laten zich horen: Ook wij hebben een stem in de landbouw

Dit vind je misschien ook leuk