Warm voorjaar op komst na tweede droogste winter van deze eeuw

door admin
Warm voorjaar op komst na tweede droogste winter van deze eeuw

Afgelopen winter zijn er in Spanje 32 procent meer uren aan zon geteld en 20 keer meer bosbranden dan wat als normaal wordt beschouwd. Deze cijfers werden bekendgemaakt door de woordvoerders van het Spaanse weerinstituut Aemet, Delia Gutiérrez en Rubén del Campo tijdens een persconferentie in Madrid. 

Volgens Gutiérrez is er een ‘grote kans’ dat de temperaturen tussen april en juni in heel Spanje hoger liggen dan wat normaal is. Ook zal het minder gaan regenen. In beide gevallen geldt de periode tussen 1981 en 2010 als referentie. 

De nu afgelopen winter was erg droog: ‘Het heeft niet eens de helft geregend van wat er normaliter valt’, zei Gutiérrez. Het gaat gemiddeld om 98 liter per vierkante meter. Dat is 51 procent lager dan gemiddeld. 

Groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur

De gemiddelde maximumtemperatuur was 14,4 graden Celcius, dat is bijna 2 graden hoger dan normaal en het hoogste van de hele periode waarin deze temperatuur werd gemeten (sinds 1965). De laatste warmste winter was in het seizoen 1089-1990. De minimumtemperatuur was gemiddled 0,4 graden onder de normale waarde. Opvallend deze winter was volgens Del Campo het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen. 

Derde warmste winter van de eeuw

De gemiddelde temperatuur afgelopen winter in Spanje was 8,7 graden. Daarmee was het de dertiende warmste winter sinds 1965 en de derde  warmste van deze eeuw. Tevens was het de vijfde droogste winter sinds 1965 en de tweede droogste van deze eeuw. Alleen het seizoen 2011-2012 was droger. 

Sneeuw en bosbrand

De hoeveelheid sneeuw dit jaar gedurende de winter was de helft van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Het totale oppervlak verwoest door bosbranden lag op 13 maart al op hetzelfde niveau als normaal begin juli het geval is. Er waren 203 branden. Dat is 20 keer meer dan gemiddeld op deze datum. Dit alles is een gevolg van hogere temperaturen, minder neerslag en wind uit het zuiden. 

Sinds 1 oktober is er 14 procent minder neerslag gevallen dan normaal. Wordt er in dit opzicht enkel gekeken naar dit jaar dan gaat het al om 40 procent minder neerslag.

Dit vind je misschien ook leuk