Spanningen onder werknemers Spaans arbeidsbureau wegens hoge werkdruk

door admin
Spanningen onder werknemers Spaans arbeidsbureau wegens hoge werkdruk

Dat betekent dat 400.000 mensen in Spanje nog aan het wachten zijn op hun uitkering voor hun (tijdelijke) ontslag of ter compensatie voor hun verdwenen of verminderde inkomsten als gevolg van de coronacrisis. De druk op SEPE neemt toe vanuit de media en de rechthebbenden zelf hun eerste ERTE-geld broodnodig hebben. Nu komt daar ook nog bij dat werknemers van het Nationale Instituut voor Sociale Zekerheid (INSS) wél gecompenseerd worden voor extra werk in verband met de uitbetaling van het zojuist ingestelde minimum vitaal inkomen. Dat veroorzaakt een ‘diep ongemak’ bij het personeel van SEPA volgens Manuel Galdeano, landelijk coördinator van de vakbond CSIF en SEPE.

De werkdruk is volgens hem zo hoog dat er foutieve uitkeringen worden verstrekt aan mensen die er geen recht op hebben, of te hoge dan wel te lage bedragen worden uitgekeerd. Dit bevestigt ook de beweging SEPE, die 700 werkenmers van de instantie verenigt om de situatie waarin zij verkeren onder de aandacht te brengen. De directie van SEPE publiceert herhaaldelijk de aantallen al verstrekte uitkeringen, maar daarachter gaan de grote drama’s schuil van fouten en een te grote hoeveelheid aan aanvragen die nog in behandeling zijn. Wanneer SEPE ontdekt dat een uitkering ten onrechte is verstrekt, moet deze worden teruggevorderd en in het andere geval dienen de betreffende werknemers klachten in.

Twee weken geleden liet het ministerie van Werkgelegenheid weten dat al 98 procent van de aanvragen te hebben uitbetaald. Hiermee wilde het ministerie de kritiek voor zijn van duizenden werknemers die zeggen nog niets te hebben ontvangen van het geld waar ze recht op zeggen te hebben. Het door het ministerie genoemde percentage heeft dan ook velen verrast, ook werkenmers van SEPE zelf die goed op de hoogte zijn van de werkelijke situatie. 

De laatste weken werken mensen in dubbele diensten en ook op feestdagen om de achterstand van 400.000 aanvragen te kunnen verwerken. Dat er verschillende type uitkeringen in het leven zijn geroepen maakt de zaak niet makkelijker. Er zijn uitkeringen voor tijdelijke werknemers, voor zelfstandigen die hun inkomsten zagen verdwijnen, speciale bedragen voor huishoudelijke hulpen, voor culturele instellingen… ‘We hebben vanuit het niets opeens 7,5 miljoen mensen moeten bedienen met een gereduceerd aantal collega’s omdat het aantal werknemers bij SEPE in vier jaar tijd met 1.200 personen is gereduceerd en met 3.000 personen in de laatste tien jaar.

Wat de werknemers van SEPE helemaal niet lekker zit is dat sinds de goedkeuring van het minimaal vitaal inkomen in Spanje de werknemers van het Spaanse kantoor voor Sociale Zekerheid extra uren uitbetaald krijgt om de uitbetaling van de eerste 100.000 bijstandsuitkeringen de komende maand te kunnen uitvoeren. ‘Dat is de druppel die de emmer doet overlopen’, aldus een woordvoerder van de Movimiento SEPE. Daar komt nog bij dat het ministerie wel de SEPE-kantoren weer wil openen, maar dat het personeel bang is dat de veiligheid van het personeel niet voldoende gegarandeerd kan worden. 

Dit vind je misschien ook leuk