Update coronavirus Spanje: stijgende tendens remt af

door admin
Update coronavirus Spanje: stijgende tendens remt af

Bijna een derde van de 8.581 positief geteste gevallen zijn in de regio Madrid. 3.663 van de nieuwe gevallen werden in de afgelopen 24 uur vastgesteld. De regio Madrid  telt over de afgelopen veertien dagen (de maximale incubatieperiode) 466,53 gevallen per 100.000 inwoners. Dat is bijna het dubbele van het landelijke cijfer dat nu op 211,84 gevallen per 100.000 inwoners ligt. Ook is het aantal positieve gevallen in de afgelopen 24 uur verdubbeld.

Matiging in stijgende tendens

Desondanks hebben de virusincidentiecijfers voor heel Spanje voor het eerst in anderhalve maand tijd een kleine stabilisatie laten zien. Anders gezegd: er is een matiging te zien in de stijgende tendens. Die is met name te danken aan een lichte daling in de wekelijkse cijfers van Madrid, Balearen, Catalonië en Aragón. Alleen Aragón toont een consistente daling over de afgelopen week en in Catalonië gaat het om een stabilisatie. Voor de Balearen en Madrid is het nog te vroeg om te zeggen of het echt gaat om een trendbreuk of slechts om een losstaande verbetering.

Zorgen om verspreiding vanuit Madrid

Vanaf de eerste helft van juli zijn de gevallen op landelijk niveau dagelijks en ononderbroken toegenomen. Deze woensdag bleven ze steken op 211,84 gevallen per 100.000 inwoners en dinsdag was dat 212,41. Dat een derde van de geregistreerde gevallen zich in Madrid bevindt, baart de autoriteiten zorgen, aangezien de regio het centrum vormt van het land en het virus zich van daaruit gemakkelijk weer kan verspreiden over andere regio’s. Volgens de regering van Castilla La Mancha ligt de oorsprong van 80 procent van de besmettingen zelfs in Madrid.

Sterfte

Vanaf begin augustus is de sterfte licht en progressief gestegen. In de afgelopen drie weken werden elke dag minimaal 15 nieuwe doden geregistreerd. Enkele dagen kwam dat getal boven de 30. Woensdag werden 42 sterftes als gevolg van het coronavirus geregistreerd.

Ziekenhuisopnames

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten vanwege corona blijft rond de 7.000 schommelen. Hiervan liggen 874 patiënten op de intensive care. In de afgelopen 24 uur zijn 1.007 mensen opgenomen vanwege Covid-19. Hiervan ligt 28 procent in een ziekenhuis in de regio Madrid. Andalusië met 126 patiënten en Catalonië met 125 patiënten zijn de andere twee regio’s met de meeste ziekenhuisopnames vanwege het virus. Desondanks blijft de bezetting van de ziekenhuisbedden met Covid-19-patiënten stabiel op 6 procent liggen in het hele land. 

Ruim 50 procent nieuwe gevallen in Madrid, Catalonië en Andalusië

Het merendeel van de nieuwe coronagevallen in Spanje wordt geregistreerd in de drie Spaanse regio’s Madrid, Catalonië en Andalusië die samen 56,5 procent voor hun rekening nemen. In Catalonië gaat het om 1.563 gevallen en 8 doden. Slechts 87 hiervan werden de dag ervoor gediagnosticeerd. In Andalusië werden woensdag 884 nieuwe gevallen gemeld. Hiervan werden 272 gevallen de dag ervoor gediagnosticeerd. 6 personen stierven als gevolg van het virus. In Valencia kwamen 455 nieuwe positieven, waarvan 179 een dag eerder zijn gediagnosticeerd. In deze regio overleed woensdag niemand aan de gevolgen van een besmetting.

Nieuwe gebieden in lockdown

In de regio Valencia besloten de gezondheidsautoriteiten om de inwoners van Benigànim verder te beperken in hun bewegingsvrijheid door nieuwe lockdown maatregelen op te leggen. Hetzelfde gebeurde in de steden Valladolid en Salamanca in de regio Castilla y León. In Cantabrië besloot de regering tot een lockdown voor Santoña op donderdag om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Klik hier voor een duidelijk overzicht van de statistieken rond het coronavirus in heel Spanje en per regio op de website van RTVE.

Dit vind je misschien ook leuk