Spaanse regering wil geen uitstel van Catalaanse verkiezingen

door admin
Spaanse regering wil geen uitstel van Catalaanse verkiezingen

In een interview op Ràdio 4 zei de minister dat de Algemene Kieswet niet voorziet in het uitstellen van al geplande verkiezingen. Als deze gewoon op 14 februari plaatsvinden, is dat volgens Campo een teken dat alles normaal verloopt. Vrijdag zal een definitief besluit worden genomen over het al dan niet opschorten van de verkiezingen in Catalonië. 

Behoedzaam omgaan met democratie en rechten

Campo onderstreepte het belang van een competente regering nu het land zich inmiddels in de derde coronagolf bevindt. “We hebben het over de democratie, de rechtsstaat en de fundamentele rechten van de burgers. Daarom is behoedzaamheid in deze kwestie geboden”, aldus de minister.

Vorig jaar stuitten ook de regioregeringen van Galicië en Baskenland tegen de huidige electorale wetgeving die uitstel van de verkiezingen in de weg stond. Door de afgekondigde noodtoestand werden deze verkiezingen toch opgeschort. De juridische dienst van de Catalaanse regering werkt niettemin door aan een voorstel de verkiezingen te verplaatsen naar mei, met daarin de voorwaarden waaronder dat moet gebeuren. 

In september vorig jaar schreven juridische adviseurs van de Catalaanse regering al een rapport over de komende verkiezingen in tijden van pandemie. Juristen schreven toen dat het recht op gezondheid en het stemrecht zo mogelijk naast elkaar moeten bestaan, maar lieten daarbij de mogelijkheid open om de verkiezingen uit te stellen “als de maatregelen niet meer doeltreffend zijn”. Dit zou dan goed onderbouwd moeten zijn en zo weinig mogelijk impact moeten hebben op de periodieke verkiezingen. 

Alleen PSC wil verkiezingen in februari

Alle Catalaanse verkiesbare partijen hebben zich positief uitgesproken over uitstel tot mei, met uitzondering van de socialistische partij PSC. Ciudadanos en de CUP hebben zich het felst uitgesproken om de verkiezingen op te schorten tot mei. Ciudadanoskandidaat Carlos Carrizosa liet weten geen beeld te hebben bij campagnevoeren terwijl de ic-afdelingen in de ziekenhuizen overvol zijn. 

In hoger beroep tegen afwijzing uitlevering Lluís Puig

De minister van Justitie liet nog weten in hoger beroep te gaan tegen het besluit van België om de voormalige minister van cultuur Lluís Puig niet uit te leveren aan Spanje. De rechtbank in Brussel oordeelde dat het Spaanse hooggerechtshof niet bevoegd is om Puig te berechten voor zijn betrokkenheid bij het illegale Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017. Afgelopen donderdag heeft de Commissie Juridische Zaken van het Europese Parlement achter gesloten deuren Carles Puigdemont, Toni Comín en Clara Ponsatí gehoord in de procedure over de opheffing van hun parlementaire immuniteit zoals dat verzocht was door de Spaanse autoriteiten. 

Dit vind je misschien ook leuk