Spanje is grootste Europese exportland van biologische producten

door admin
Spanje is grootste Europese exportland van biologische producten

Consumenten kiezen niet alleen steeds vaker voor gezond geproduceerde voedingsmiddelen, ook de aandacht voor het milieu zorgt voor een constante groei van de biologische voedingsmiddelenmarkt. Bovendien worden in de nationale en Europese regelgeving steeds meer duurzaamheidscriteria opgenomen. 

De coronapandemie heeft de groeiende populariteit van biologische producten zelfs nog versterkt. De tijd dat deze producten alleen te verkrijgen waren in stoffige speciaalzaakjes is voorgoed voorbij: ook de grote distributiekanalen beschikken nu over hun eigen biologische productielijnen en in vrijwel alle supermarkten zijn volop biologische producten te koop. Het gaat dan voornamelijk om voedingsmiddelen, maar ook de belangstelling voor biologische verzorgingsproducten, make-up, kleding en schoenen neemt steeds verder toe. 

Spanje heeft grootste oppervlak aan biologische landbouwgrond

Spanje is het grootste Europese exportland van verse biologische voedingsmiddelen en beschikt dan ook over het grootste oppervlak aan gecertificeerde biologische landbouwgrond: de meer dan 2,2 miljoen hectaren maken 8,5 procent uit van het totale oppervlak aan landbouwgrond in Spanje. Ter vergelijk: Nederland had in 2019 68 duizend hectare biologische landbouwgrond. 

Wereldwijd staat Spanje op een vierde plaats als het om de productie van biologische landbouwproducten gaat. Als het gaat om de export van biologische olijfolie en wijn staat Spanje op mondiaal niveau zelfs op nummer één en op nummer twee als het gaat om citrusvruchten en peulvruchten. Deze exportwaarde wordt geschat op zo’n 900 miljoen euro per jaar. Samen met producenten uit de biologische veeteelt en imkerij, telt Spanje bijna 50 duizend biologische producenten die samen een omzetgroei hebben van meer dan tien procent, zo blijkt uit gegevens van het Spaans ministerie van Landbouw, Visserij en Voedingsmiddelen.

De groei van de biologische productie zal mede het gevolg zijn van de Europese Green Deal waarin gestreefd wordt naar 25 procent gecertificeerde ecologische landbouwgrond in elke lidstaat. De uitdaging is nu om de huidige intensieve landbouw om te zetten in biologische landbouw en afstand te doen van de hoge productie tegen een lage kostprijs. 

Ruimte voor verdere groei

Ondanks het gegeven dat de belangstelling voor biologische voeding toeneemt, is er nog meer dan genoeg ruimte voor verdere groei. Nog maar één op de vier consumenten in Spanje geeft aan wekelijks biologische voedingsmiddelen te kopen. In 2018 werd in Spanje niet meer dan 46,60 euro aan biologische producten uitgegeven. In landen als Zwitserland en Denemarken is dat meer dan 300 euro per week. 

De overheid kan met haar regelgeving de consumptie van biologische producten sterk beïnvloeden. In Italië bijvoorbeeld wordt de biologische landbouw gesubsidieerd en de Franse voedingsmiddelenwet gaat vanaf 2022 restaurants verplichten om voor minimaal 50 procent biologische producten te gebruiken. 

Dit vind je misschien ook leuk