Dringende hulpkreet Spaanse reisbureaus op rand van afgrond

door admin
Dringende hulpkreet Spaanse reisbureaus op rand van afgrond

De Spaanse nieuwszender RTVE sprak vrijdag tijdens een interview met voorzitter Gutiérrez van de werkgeversorganisatie van reisbureaus (FEATAV) over de ingewikkelde situatie in Spanje. Spaanse reizigers vragen zich, net als de reisbureaus, af wanneer er weer vrij kan worden gereisd. De Spaanse overheid kan op dit vlak geen concreet toekomstperspectief bieden en daarom vraagt Gutiérrez namens het FEATAV of de overheid van Spanje garant wil staan zodat reisbureaus deze crisis overleven. Eerder werd in de regering al een reddingsvoorstel voor de reisbranche verworpen.

Spanjaarden kijken toe hoe buitenlanders in Spanje vakantie vieren

Tijdens de Semana Santa – maar ook daarvoor – zijn er perimetrale afsluitingen van de autonome regio’s terwijl de buitengrenzen van Spanje open zijn en buitenlandse toeristen wel naar Spanje kunnen reizen en dat ook in behoorlijke aantallen doen. Spanjaarden staan te springen om weer te kunnen reizen en het is dan ook een bittere pil dat de Spanjaarden thuis moeten blijven terwijl zij buitenlandse toeristen in hun stad of badplaats zien lopen die wel aan het genieten zijn van een vakantie in het buitenland.

Spaanse reisbureaus al een jaar overbodig

Toch lijkt een vakantie naar het buitenland voor Spanjaarden nog ver weg. En bovendien, als Spanjaarden alleen binnen hun eigen regio mogen reizen dan gaan zij daarvoor niet naar een reisbureau. Reisbureaus zijn alleen belangrijk voor Spanjaarden als die een vakantie naar het buitenland willen plannen of een georganiseerde reis naar een ander deel van Spanje.

En precies dat kan nu niet. Gutiérrez geeft aan dat bijna alle reisbureaus in Spanje al een jaar bijna niks hebben kunnen betekenen voor hun klanten. Dat betekent ook dat er een jaar geen inkomsten zijn waardoor al veel Spaanse reisbureaus zijn omgevallen en de resterende bureaus op het punt staan van faillissement.

Overheid moet zorgen dat reisbureaus straks nog bestaan

Op dit moment richt de werkgeversorganisatie alle pijlen op de zomer van 2021. Nu de vaccinatie in Spanje steeds verder vordert en Spanje de vaccinatiedoelstellingen voor de zomer lijkt te halen, lijken de mogelijkheden om weer te kunnen reizen ook steeds dichterbij te komen. Wat Gutiérrez graag met de Spaanse overheid wil bereiken is de garantie dat wanneer internationaal reizen weer mogelijk is, de reisbureaus nog steeds klaar kunnen staan voor hun klanten om hen de reis te kunnen bieden waar ze zo lang naar hebben uitgekeken.

Dit vind je misschien ook leuk