Deze drie Spaanse films staan op de shortlist voor de Oscars 2022

door admin
Deze drie Spaanse films staan op de shortlist voor de Oscars 2022

De films van Pedro Almodóvar (Madres paralelas), Fernando León de Aranoa (El buen patrón) en Marcel Barrena (Mediterráneo) zijn door naar de volgende stemronde als kandidaat voor de categorie Beste Internationale Film.

De aankondiging werd gedaan door de Spaanse actrice Verónica Echegui tijdens een ceremonie waar ook de regisseur Mariano Barroso, voorzitter van de Spaanse Academie, en de notaris Federico Gayaralde Niño aanwezig waren.

Spaanse bioscopen

Alle drie de films moeten nog in de Spaanse bioscopen uitkomen. Als eerste, vanaf 1 oktober, draait  Mediterráneo. Het nieuwe werk van de regisseur van 100 meter vertelt het verhaal van twee Spaanse reddingswerkers die naar Lesbos reizen om vluchtelingen uit Turkije te helpen.

Daarna is het de beurt aan Madres Paralelas, die na de vertoning op het filmfestival van Venetië, waar Penélope Cruz de Volpi Cup voor Beste Actrice in ontvangst mocht nemen, op 8 oktober in première gaat. 

Tenslotte komt op 15 oktober, na het Festival van San Sebastian, El buen patrón uit, met Javier Bardem -echtgenoot van Penélope Cruz- in de hoofdrol.

De weg naar de Oscars

In totaal dongen 48 speelfilms mee naar een plaats bij de drie finalisten. Een van deze drie films wordt de Spaanse inzending voor de categorie Beste Internationale Film van de 94e editie van de Oscars, die op 27 maart 2022 wordt georganiseerd. De Academia maakt de definitieve keuze op 5 oktober bekend.

De Oscaruitreikingen vinden dit jaar weer plaats nadat ze vorig jaar vanwege de covid-19 pandemie waren uitgesteld. Er blijven Covid-19-maatregelen gehandhaafd, zo is er bijvoorbeeld de flexibiliteit om nominaties voor digitale premières toe te staan.

De Spaanse inzending van de vorige Oscaruitreiking, La trinchera infinita van Aitor Arregi, Jon Garaño en Jose Mari Goenaga, viel uiteindelijk buiten de eindselectie in de categorie; de Oscar voor Beste Internationale Film werd gewonnen door de Deense film Another Round van Thomas Vinterberg. De laatste keer dat een Spaanse film tot de finalisten behoorde was in 2020 met Dolor y gloria van Pedro Almodóvar. 

Nederlandse inzending

Ook een Nederlandse film dingt mee naar een plaats op de shortlist. De korte Nederlandse film Woodland Cemetery van regisseur Niels Bourgonje is geselecteerd voor het Indy Shorts International Film Festival in Indianapolis en dingt daardoor automatisch mee naar een plek op de shortlist van de Oscars. 

Leestip: Penélope Cruz wint Coppa Volpi op Filmfestival van Venetië

Dit vind je misschien ook leuk