Spanje krijgt strenge winter en regenachtige lente volgens 14-jarige meteoroloog

door admin
Spanje krijgt strenge winter en regenachtige lente volgens 14-jarige meteoroloog

De storm zorgde voor chaos, vastgelopen auto’s, gesloten vliegvelden en veel schade voor met name boeren. Hoe wist Jorge Rey dat deze storm zou komen? De veertienjarige voorspelt al sinds hij klein was het weer op basis van de traditionele methode die door de eeuwen heen door  boeren wordt gebruikt. De laatste tijd doet hij dat ook op de lokale radiozender Radio Espinosa Merindades, in zijn woonplaats Monasterio de Rodilla in Burgos. 

Eeuwenoude ‘cabañuelas-methode’

De jongen is in staat goede voorspellingen te doen zonder daarvoor ook maar één modern technologisch middel nodig te hebben. Hij maakt gebruik van de traditionele methode van de ‘cabañuelas’, een reeks voorouderlijke methoden voor meteorologische voorspelling, die kenmerkend is voor Midden- en Zuid-Spanje. De cabañuelas-methode bestaat uit het zeer nauwkeurig in tot in detail observeren van de natuur gedurende de eerste 24 dagen van augustus. Gekeken wordt naar de vormen van de wolken, de evolutie ervan, de stand van de sterren, de wind en zelfs het gedrag van de dieren. ‘Ik maak gebruik van alles wat ik zie’, legt Jorge uit.

Om de tijd te berekenen, komt elke dag van 1 tot 12 augustus overeen met een maand van het volgende jaar. En hetzelfde gebeurt van 13 tot 24 augustus. In de eerste twee weken komt de eerste dag overeen met de maand augustus, de tweede met september en zo verder tot de 12e (juli). De tweede vijftien dagen dienen om de voorspellingen verder te verfijnen en werkt in omgekeerde volgorde: 13 augustus is voor juli, 14 juni enzovoort tot 24 augustus.

Jorge was zeven jaar toen zijn fascinatie voor de natuur en haar gedrag begon. ‘Ik observeerde de vlucht van vogels, de insecten…’ zegt de jonge meteoroloog die inmiddels een expert is in de techniek van de ‘cabañuelas’. 

Zijn leermeester was Rafa, de herder van Monasterio de Rodilla die hem de belangrijkste aanwijzing leerde om te voorspellen of het komende voorjaar regenachtig zal zijn of niet. ‘Op 2 augustus til je stenen op en als die water hebben, volgt er ook veel water in de lente’, legt de oude herder uit aan wie Jorge veel van zijn kennis te danken heeft. 

Weersvoorspelling voor 2022

Na vele uren observatie van de vochtigheid van de stenen en analyse van de evolutie van de wolken en de vlucht van de vogels, maakt Jorge aantekeningen op een papier om vervolgens het weer voor 2022 te voorspellen. Een jaar met een zeer veranderlijk klimaat volgens Jorge’s voorspelling.  “We verwachten een strenge winter, een regenachtige lente en een onstabiele zomer”, zegt de jonge ‘meteoroloog’.
 
Jorge Rey heeft de storm Filomena goed voorspeld en nu zullen we in ieder geval tot 2022 moeten wachten om te zien of deze jongen wederom gelijk zal hebben. Hoewel Jorge toegeeft dat de cabañuelas-methode niet wetenschappelijk is getoetst en er net als veel modernere methoden naast kan zitten, beweert hij zijn eigen technieken te hebben om dit te voorkomen.

De satellietfoto toont het besneeuwde Spanje van vlak na Filomena in januari 2021

Dit vind je misschien ook leuk