Coronavirus treft nieuwe doelgroep in Spanje: de jonge kinderen

door admin
Coronavirus treft nieuwe doelgroep in Spanje: de jonge kinderen

Dit is te zien aan de meest recente coronacijfers in Spanje. De corona-incidentie van de gehele Spaanse bevolking daalde maandag naar gemiddeld 83,4 gevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen. Dit is een duidelijk verschil met de gemiddeld 123,4 gevallen per 100.000 van kinderen van 11 jaar en jonger.

Hoge incidentie niet te wijten aan nieuw schooljaar in Spanje

Kinderartsen en epidemiologen vertellen dat de hoge cijfers onder kinderen niet te wijten kunnen zijn aan de start van het nieuwe schooljaar in de tweede week van september. Dit effect kan nu nog nauwelijks terug te zien zijn in de cijfers. Zij zijn ervan overtuigd dat het virus inderdaad de weg van de minste weerstand kiest en dat zijn in dit geval de kinderen onder de 12 jaar die nog niet gevaccineerd zijn.

Deze conclusie kwam op dezelfde dag als dat Pfizer de voorlopige onderzoeksresultaten bekendmaakte waarbij het vaccin werd getest op jongeren kinderen. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin dezelfde bescherming biedt aan kinderen tussen de 5 en 12 jaar als voor de tieners die het vaccin nu al krijgen.

Wanneer wordt het vaccin goedgekeurd voor jongere kinderen?

De officiële onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd in de Verenigde Staten en vervolgens in Europa. De Spaanse krant El País schreef op maandag dat deskundigen het zeer waarschijnlijk achten dat de Amerikaanse en Europese autoriteiten tussen eind oktober en begin november groen licht zullen geven voor het vaccin voor kinderen in deze leeftijdsgroep.

Dit betekent echter niet dat de kinderen onder de 12 jaar het vaccin ook zullen krijgen. De Spaanse regering volgt hierin namelijk de richtlijnen en het advies van het Europese Geneesmiddelenbureau. Vervolgens zal de Interterritoriale Gezondheidsraad zich buigen over de voor- en nadelen van het vaccin voor jonge kinderen. Deze groep heeft over het algemeen een minimale kans om zeer ernstig ziek te worden of zelfs te sterven aan het virus. Het is zeer waarschijnlijk dat de voordelen van een vaccin voor deze doelgroep minder duidelijk zijn dan bij volwassenen.

Hoeveel jonge kinderen in Spanje zijn getroffen door het virus?

Volgens de laatste cijfers van het Carlos III-gezondheidsinstituut zijn er sinds het begin van de pandemie 3.259 kinderen onder de 10 jaar opgenomen in het ziekenhuis na een coronabesmetting. Verhoudingsgewijs zijn dat er 1 op de 1.000 kinderen die gediagnostiseerd zijn. 170 van hen zijn opgenomen op de intensive care en 16 kinderen zijn overleden aan het virus.

Dit vind je misschien ook leuk