Spanje in top 5 van grote landen om te investeren in vastgoed

door admin
Spanje in top 5 van grote landen om te investeren in vastgoed

De lijst werd opgesteld door Catella en Urban Land Institute en betreft de eerste helft van 2021. In totaal heeft Spaans onroerend goed 5.2 miljard euro binnengehaald, alleen overtroffen door de grote markten van het oude continent, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. In het onderzoek van Catella staat Spanje op de vijfde plaats, als de investeringen van alle Scandinavische landen bij elkaar worden opgeteld.

“Spanje is om verschillende redenen een aantrekkelijke markt: een grote bevolking, met grote steden en de belangrijkste groeimotoren. De rendement / risicoverhouding is hoger dan in andere landen en na de pandemie herstelt de Spaanse vastgoedsector zich sterk, vooral in logistiek, datacenters, kantoren en woonwijken”, legt Thomas Beyerle, Head of Research van Catella Group, uit op de Real Estate Capital Flows EMEA-bijeenkomst van ULI Madrid NEXT, die exclusief toegankelijk was voor Brainsre.news.

Naast het feit dat Spanje de hoofdrolspeler ws vanwege zijn positie tussen de grote markten, is de terugkeer van het Verenigd Koninkrijk naar de eerste plaats in vastgoedinvesteringen in Europa de grote nieuwigheid. 

“De afgelopen drie jaar stond Duitsland op nummer 1, maar investeerders zijn van mening dat de onzekerheid van de Brexit is overwonnen en hebben het Verenigd Koninkrijk weer in die positie gebracht”, onderstreept het hoofd Research bij Catella.

De nationale investeerder, duidelijke hoofdrolspeler

De reisbeperkingen hebben een duidelijke impact gehad op het profiel van de vastgoedbelegger in Europa. Zo staat de binnenlandse koper, die vóór het coronavirus minder dan 40% van de totale vastgoedinvestering vertegenwoordigde, nu op bijna 50% van het totaal.

“Veel van de investeringen die nu in Europese landen worden gedaan, worden geleid door kopers uit de landen zelf, maar de grensoverschrijdende activiteit keert terug naar het niveau van maart 2020”, zegt Thomas Beyerle.

2022 een recordjaar voor grensoverschrijdende investeringen

“Prognoses suggereren dat 2022 een recordjaar wordt voor grensoverschrijdende investeringen in de vastgoedsector in Europa”, zeggen ze van het adviesbureau. In het geval van Spanje is de Duitse investeerder de duidelijke hoofdrolspeler. In totaal werd in de eerste zes maanden van 2021 1,26 miljard euro geïnvesteerd door Duitse fondsen in Spaanse baksteen, gevolgd door Amerikaanse en Franse investeerders.

Als er twee hoofdrolspelers zijn na de pandemie, in Spanje maar ook in heel Europa, dan zijn het huurwoningen en logistieke panden. “De uitdagingen die door de pandemie zijn veroorzaakt in de winkel- en logistieke sector hebben het risico van de eerstgenoemde vergroot in vergelijking met de verhuur van woningen, die niet is aangetast”, aldus een woordvoerder van Catella.

Het adviesbureau meent dat er nog steeds sprake is van een ‘zeer levendige markt’, ondanks dat de cijfers van de laatste semesters een daling van de investeringen in kantoren weerspiegelen.

Dit vind je misschien ook leuk