Tragere groei en verdubbelde inflatie in Spanje volgens prognoses Brussel

door admin
Tragere groei en verdubbelde inflatie in Spanje volgens prognoses Brussel

De groeiprognose van Brussel voor Spanje voor 2022 gaat omlaag met 1,6 punt tot 4%. Eveneens verlaagt de EC de groeiprognose voor 2023 met één punt tot 2,7%. Verder verdubbelt de EC de inflatie tot 6,3% in 2022. Bovendien gaat niet alleen de groeiprognose van Spanje omlaag, ook de gehele eurozone moet er aan geloven. Die groeiprognose is verlaagd tot 2,7% en de gemiddelde inflatie wordt voor Europa geschat op 6,1%. 

Spanje vierde EU-land in groei

Met de naar beneden bijgestelde prognose wordt de Spaanse economie dit jaar de vierde in groei in de EU als geheel, alleen overtroffen door Ierland, Malta en Portugal, het land met de hoogste groei.

Zo is de vooruitgang van de Spaanse BBP-prognose door Brussel iets lager dan die is voorspeld door de Spaanse regering. Die berekent een stijging van 4,3% voor dit jaar en 3,5% volgend jaar. 

Ondanks verstoringen gaat economisch herstel door

“Het economisch herstel zal naar verwachting doorgaan in Spanje, ondanks de verstoringen die zijn veroorzaakt door de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. De investeringen van het herstel- en veerkrachtplan en het herstel van de toeristische sector zullen naar verwachting de economische groei ondersteunen”, staat in het rapport van de Commissie. Volgens de Brusselse prognoses zal de arbeidsmarkt “sterk” blijven, waardoor de werkloosheid in Spanje met 13,4% op het laagste niveau sinds 2008 ligt.

Bekijk ook: Werkloosheid in Spanje is grote uitzondering binnen Europa

Toerisme als motor van de economie

Anderzijds benadrukt de commissie dat toerisme sinds de zomer van 2021 de motor van de Spaanse economie is en dat de economische groei vanaf het derde kwartaal van 2022 zal versnellen. Dit gebeurt op basis van de investeringen die gedaan kunnen worden uit het Herstelfonds van de EU. Dat leidt tot een herstel van de consumptie, die op zijn beurt zal worden gestimuleerd door het herstel van de arbeidsmarkt en de besparingen als gevolg van de pandemie.

EC verdubbelt inflatieprognose

Brussel heeft de inflatieprognose voor 2022 verdubbeld tot 6,3%. Dat cijfer ligt iets boven het gemiddelde voor de eurozone (6,1%) en is lager dan de EU als geheel (6,8%).

Hoogtepunt inflatie medio 2022 verwacht

“De inflatie zal naar verwachting medio 2022 haar hoogtepunt bereiken en in 2022 gemiddeld 6,3%”, aldus de EC in haar analyse. Hierin wijst zij op een verslechtering van de koopkracht van Spanjaarden als gevolg van prijsstijgingen. Het gevolg daarvan zal zijn dat de consumptie op een niveau zal blijven dat nog steeds lager is dan dat van voor de pandemie. 

Energieprijzen stegen in Spanje sneller dan in andere eurolanden

Brussel wijst erop dat de stijging van de energieprijzen in Spanje sneller is geweest dan in andere landen van de eurozone. Dit heeft gevolgen in sectoren als transport, de bouw of de elektro-intensieve industrie. Tegelijkertijd heeft het gevolgen voor de particuliere consumptie.

Werkgelegenheidsgroei

Verder schat Brussel dat de werkgelegenheidsgroei in Spanje 2,8% zal zijn in 2022 en 1,1% in 2023. Dat is boven het niveau van het gemeenschapsgemiddelde en de eurozone, die respectievelijk worden geschat op 1,2% voor 2022 en 0,7% voor 2023. 

Risico’s voor de Europese economie 

De EC waarschuwt in ieder geval dat de “risico’s” voor de Europese economie “enorm” afhankelijk zijn” van de evolutie van de oorlog en “vooral” van de impact ervan op de energiemarkten.

Nog ernstiger scenario

De analyse van Brussel omvat zelfs een veel ernstiger scenario. Dat wordt niet alleen gekenmerkt door energieprijzen die zelfs nog hoger zijn dan verwacht, maar ook door een “volledige verlaging” van de gasleveringen uit Rusland. Die raken de gehele groei van het BBP in de eurozone, aangezien deze daarom dit jaar zou krimpen tot 0,2% en een inflatie veroorzaken van meer dan 9%.

Dit vind je misschien ook leuk