Hamerhaai gespot dichtbij de kust van Galicië

door admin
Hamerhaai gespot dichtbij de kust van Galicië

De fotograaf Miguel Rodríguez Esteban wist vorige week de hamerhaai van drie meter lang vast te leggen. Volgens de krant Faro de Vigo werd een jaar geleden in ditzelfde gebied een witte haai waargenomen. Volgens biologen is het zeer zeldzaam dat deze soort (Sphyrna zygaena) in deze wateren voorkomt. Het is echter niet de eerste keer dat het is gedocumenteerd. Er zijn verslagen van eerdere waarnemingen.

Een hamerhaai in plaats van vogels

Miguel Rodríguez Esteban was de zee op gegaan om vogels te spotten. In plaats daarvan merkte hij de aanwezigheid van de haai op. Dankzij zijn snelle handelen wist Esteban de hamerhaai vast te leggen.

Bekijk ook: Nu ook haaien gespot bij stranden van Galicië

De hamerhaai wordt meestal gevonden in tropische en subtropische wateren over de hele wereld. Wel kan hij dankzij zijn tolerantie voor verschillende watertemperaturen migreren naar koudere zeeën, zoals die van Galicië. Heel soms trekken exemplaren welens naar de Middellandse Zee. De soort staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN als kwetsbaar. Hamerhaaien staan bekend om hun typisch gevormde kop die aan een hamer doet denken. 

Meest voorkomende haaien in Galicische wateren

De meest voorkomende haaien in de wateren van Galicië zijn blauwe haaien, maar bij specifieke gelegenheden komen ook andere soorten van de familie voor, zoals de reuzenhaai.

Bekijk ook: Strand in Spanje ontruimd vanwege haai dicht bij kust

Dit vind je misschien ook leuk