Sollicitatie van stewardessen in Spanje eindigt in ondergoed

door admin
Sollicitatie van stewardessen in Spanje eindigt in ondergoed

De Spaanse Arbeidsinspectie heeft een onderzoek geopend om de feiten te verifiëren. “Je glimlach staat ons niet aan” of “je hebt een lichaam als een achtbaan” zijn uitspraken die sommige kandidaten voor de baan als stewardess bij Kuwait Airways te horen kregen. Ze solliciteerden in november naar die functie in het Meliá Barajas Hotel vlakbij de luchthaven van Madrid. 

Shirts los en truien en rokken omhoog

Verschillende sollicitanten vertelden aan elDiario.es hoe die test plaatsvond. Ze moesten hun shirts losknopen en truien en rokken omhoog trekken om uiteindelijk in hun ondergoed taken uit te voeren. Zo kon de recruiter hun lichaam goed bekijken. Een praktijk die in Spanje, en vele andere landen, volstrekt illegaal is. 

“Uitstekende algemene presentatie”

De oproep kwam van het rekruteringsbedrijf Meccti. Al in de advertentie werd kandidaten gevraagd om “een uitstekende algemene presentatie”. Een van de kandidaten vertelt dat de eerste test bestond uit het voeren van gesprekken in het Engels met andere sollicitanten: “Ze stuurden mensen weg die supergoed Engels spraken, maar met 37 jaar waren ze te oud. Ook mensen die tatoeages hadden konden gaan”.

Geen mannen aangenomen

De jongens, het waren er maar drie, kregen te horen dat ze niet aangenomen zouden worden omdat de luchtvaarmaatschappij alleen mannen uit Koeweit aanneemt. Ze zeiden zelfs tegen een van hen: ‘Als we je vragen om meer te eten, zou je dan meer eten?’ Ze zeiden alles hardop, zonder enige scrupules”, herinnert een van de kandidaten zich.

Geen aangifte gedaan

De Arbeidsinspectie, die enkele weken geleden op de hoogte werd gebracht van de opmerkelijke procedure, besloot een onderzoek te openen tegen het bedrijf in kwestie, al heeft geen van de betrokkenen aangifte gedaan. Het doel is om te weten of de feiten als een misdrijf kunnen worden beschouwd, om de zaak voor het Openbaar Ministerie te brengen.

“De eerste kwam huilend naar buiten”

Een andere sollicitante vertelt in El Diario dat “het meisje dat het eerste aan de beurt was huilend naar buiten kwam en ons vertelde dat ze haar bijna al haar kleren behalve haar ondergoed hadden laten uittrekken. Het was haar eerste sollicitatiegesprek. De anderen kwamen naar buiten en vertelden hetzelfde. Ik vond het moeilijk te geloven, ik schrok ervan. Maar ze hebben niet overdreven”.

“Ik stond in mijn beha”

Toen zij zelf aan de beurt was, vroeg de recruiter haar naar haar geboortedatum, gewicht, lengte en of zij zichtbare tatoeages had: “Het was de tweede keer dat ze me dat vroegen. Toen vroeg ze me om mijn jurk omhoog te trekken. Ik trok hem een ​​klein beetje omhoog, hij viel net onder mijn knie, en ze trok hem omhoog tot aan mijn slipje. De jurk had een ritssluiting aan de achterkant en ze vroeg me om de rits te openen tot mijn middel waardoor ik in mijn beha stond. Volgens de rekruteerder moest dat om te zien of we geen littekens, moedervlekken en tatoeages hadden. Ze bleef om me heen lopen om mijn lichaam te keuren”. 

Geen littekens en moedervlekken

Een andere jonge vrouw heeft een vergelijkbare ervaring. Ze herinnert zich dat “een meisje dat zeven talen sprak, werd gediskwalificeerd omdat ze een minilitteken op haar wenkbrauw had. Haar werd verteld dat die talen niet zoveel uitmaakten, maar dat ze geen mensen met littekens aannemen. Een ander meisje hoorde dat ze niet door zou gaan vanwege moedervlekken op haar gezicht. Weer een ander kreeg te horen dat ze een beetje mollig was. Tegen een ander zei ze dat haar glimlach niet goed was omdat ze een bril en beugel had…”

Als een dier in de dierentuin

De verwijzingen naar het gewicht van de sollicitanten waren continu en hardop zodat alle anderen dat konden horen. “De recruiter vertelde me ‘je hebt vlekken op je gezicht, daar houd ik niet van’. Ik wreef over mijn gezicht zodat hij kon zien dat het make-up was en toen vroeg hij me of ik kon glimlachen. Toen keek hij van binnen en van buiten naar mijn tanden. Hij vroeg me mijn bril af te zetten, omdat ze normaal gesproken geen mensen met een bril aannemen”, legt de vrouw uit. De test ging verder: “Ze vroeg me of ik de bovenkant van mijn shirt kon losknopen. Zij raakte mijn arm aan om me ertoe te brengen het uit te doen. Ik bleef in mijn beha met mijn rok en kousen. Ze keek naar mijn armen en voor- en achterkant. Je voelt je net een dier in de dierentuin. Ondertussen maakte hij aantekeningen in een notitieboekje.’

1900 euro borg

Naast dit hele proces informeerde de rekruteerder de sollicitanten dat ze, indien geselecteerd, 1.900 euro als borg zouden moeten betalen. “Ze legde uit dat ze veel geld in ons zouden investeren en dat ze dat nodig hadden om te weten dat we ervoor zouden gaan als we werden gekozen”, vertellen ze.

Geen reactie van bedrijf

ElDiario.es heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd contact op te nemen met het wervingsbureau en met de luchtvaartmaatschappij, onder meer via de Koeweitse ambassade in Spanje. Geen van beide bedrijven heeft gereageerd. Op het Instagram-profiel kondigt Meccti een nieuw selectieproces in Spanje aan, in januari, maar nog zonder specifieke datum.

Dit vind je misschien ook leuk