Spaanse toeristische sector meest concurrerende ter wereld

door admin
Spaanse toeristische sector meest concurrerende ter wereld

Het rapport analyseert de prestaties van 136 landen en Spanje kreeg 5,4 van e 7 punten op de concurrentievermogen-index. Hiermee staat het land boven Frankrijk en Duitsland, die respectievelijk op de tweede en derde plaats staan. In de top tien staan ook Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Italië, Canada en Zwitserland.

Goede punten van Spanje

Het WEF roemt Spanje’s goede infrastructuur, het hoge veiligheidsniveau en de rijke cultuur. Minder lyrisch was de organisatie over de zakelijke omgeving. Vooral het verkrijgen van vergunningen vormt voor veel bedrijven een grote vertragende factor die nadelig is voor hun economische prestaties.

‘Spanje’s succes is te danken aan het unieke culturele en natuurlijke aanbod. Dit gecombineerd met een uitstekende toeristische infrastructuur, vliegverbindingen en een sterke steun vanuit de overheden. Spanje heeft ook geprofiteerd van de recente versoepeling van het fiscale beleid en van de toeristen die vroeger kozen voor bestemmingen in het Midden-Oosten en landen als Turkije en  Tunesië, maar deze nu links laten liggen vanwege zorgen om hun veiligheid’.

Snelle stijger

In 2011 stond Spanje nog op de 8e plaats. In 2013 steeg het land naar 4 en in 2015 stond Spanje bovenaan in deze index. Voor de samenstelling ervan worden er 14 sleutelgebieden geanalyseerd per land. Deze zijn weer onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: Milieu-gerelateerd, randvoorwaarden voor reizen en toerisme, infrastructuur en natuurlijke en culturele bronnen. De laagste score van Spanje was voor het prijs-concurrentievermogen. Dit is niet zozeer slecht, als dat het betekent dat Spanje niet de goedkoopste bestemming is. Iran, Maleisië of Algerije zijn bijvoorbeeld goedkoper.

Bureaucratische rompslomp

Wel zorgelijk is de lage score voor de zakelijke omgeving. Spanje is een moeilijk land om een bedrijf op te starten, te investeren en personeel aan te nemen. Ook waarschuwt het rapport voor het bureaucratische rompslomp rond bouwvergunningen. In dit opzicht scoort Hong Kong het beste, dan Singapore, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. 

Dit vind je misschien ook leuk