PP-icoon Madrid, Esperanza Aguirre stapt op wegens corruptie

door admin
PP-icoon Madrid, Esperanza Aguirre stapt op wegens corruptie

Aguirre zelf is niet direct in verband gebracht met illegale praktijken. Echter de persoon die binnen de partij en Madrileense politiek jarenlang haar vertrouweling en rechterhand was, Ignacio González, wel. González werd vorige week gearresteerd en zit nu vast op verdenking van steekpenningen via het gemeentelijke bedrijf Canal de Isabel II. 

Aguirre verklaarde op de persconferentie emotioneel dat ze González om uitleg heeft verzocht en hij haar die uitvoerig heeft gegeven. ‘Sindsdien voel ik me bedrogen en verraden’. Ze vertrekt omdat ze niet in staat is gebleken González beter te begeleiden en de foute praktijken eerder te hebben gezien dan het Spaanse Openbaar Ministerie. Sinds de zaak Lezo aan het rollen kwam voelde ze zich opgejaagd en belegerd door het slopende proces. 

De verwachting is nu dat de PP de huidige president van de regio, Cristina Cifuentes aanwijst als opvolger van Aguirre. Cifuentes zit al twee decennia lang op verantwoordelijke posities binnen de partij.

Aguirre stamt nog uit de PP-tijd van Aznar, samen met Cristobal Montore. Veel politici uit haar tijd zitten vast of worden onderzocht op frauduleuze praktijke. Ze stak haar kritiek op premier Mariano Rajoy en zijn regering niet onder stoelen of banken. Ze noemde die sociaaldemocratisch. 

Esperanza Aguirre stond tot haar vertrek bekend als een van de invloedrijkste vrouwen binnen de Spaanse politiek en was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het economisch liberalisme in Spanje en binnen haar eigen partij. In de tijd dat zij president was van de regio Madrid wist ze ziekenhuizen, scholen en andere overheidsdiensten te privatiseren. Niet altijd zonder protest. Met haar vertrek komt er een einde aan ruim dertig jaar politieke carrière in Madrid. 

In 2012 trok Aguirre zich tijdelijk om gezondheidsredenen terug uit de politiek en trad af als president van de regio Madrid. Ze werd opgevolgd door haar vice-president Ignacio González. Ze bleef nog wel voorzitter van haar partij in de gemeente. 

Dit vind je misschien ook leuk