Spanje verliest naar schatting 26 miljard euro per jaar door belastingfraude

door admin
Spanje verliest naar schatting 26 miljard euro per jaar door belastingfraude

Deze schatting is afkomstig van de Spaanse Raad van Economen (CGE) die afgelopen donderdag een rapport publiceerde over belastingfraude en verborgen economie in Spanje met als titel ‘Reflecties over belastingfraude en twintig voorstellen dit te verminderen’. De totale verborgen economie beslaat 16 procent van het bruto nationaal product en dat wat de Spaanse overheid misloopt aan belastinginkomsten 2,5 procent van het bbp. In het rapport worden tegelijkertijd twintig voorstellen gedaan om het probleem aan te pakken. 

Die voorstellen zijn grotendeels gericht op het verbeteren van de manieren waarop de belastingdienst werkt. Daarbij helpen steeds veranderende belastingwetten en een ingewikkeld stelsel ook niet mee. Voor veel Spanjaarden vormen die vaak juist een reden om fraude te plegen. ‘Het moet gemakkelijker worden gemaakt om fouten in de belastingteruggave te herstellen. Bovendien moeten boetes worden aangepast om goede belastingaangifte te stimuleren’, zo zegt Jesús Quintas, voorzitter van CGE. Daarbij is het overtreden van wetten en belastingfraude heel moeilijk in statistieken te vangen. 

De CGE beveelt ook aan de benodigde tijd voor inspecties te verminderen. Er moet een speciale training over belastingen komen voor nieuwe ondernemers en bedrijven moeten worden geïnformeerd over hoe ze bepaalde criteria moeten of kunnen interpreteren. Ook moeten belastingkantoren en bedrijven beter samenwerken. 

De misgelopen 26 miljard euro is groter dan het Spaanse pensioengat dat 16 miljard euro bedraagt. Als al dat geld binnen zou komen dan zou bijvoorbeeld ook het overheidstekort dat voor dit jaar op 3,1  procent van het bbp uitkomt in één keer verdwijnen. 

Dit vind je misschien ook leuk