Volgens National Geographic is Trujillo het mooiste dorp van Spanje

door admin
trujillo

Na een spannende strijd is het oordeel gevallen. Het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift National Geographic vroeg haar lezers om hun mooiste dorp van Spanje te kiezen. De finalisten waren Sigüenza (Guadalajara), Alquézar (Huesca), Trujillo (Cáceres), Valldemossa (Mallorca) en Comillas (Cantabria).

Na een spannende eindstrijd is het prachtige Trujillo in Extremadura verkozen tot Spanje’s mooiste dorp. Het stadje dankt de titel aan haar unieke charme en rijke geschiedenis. De oorspronkelijke lijst van mooiste dorpen van Spanje telde 75 kandidaten. Volgens de lezers stijgt Trujillo boven de rest uit vanwege een goed geconserveerde mix van renaissancegebouwen en overblijfselen uit de Romeinse en Arabische tijd. InSpanje.nl bezocht de thuisbasis van enkele van Europa’s grootste ontdekkingsreizigers en tevens Werelderfgoedstad.

De Weg naar Plaza Mayor

zicht vanaf het kasteel in Trujillo

©Else Beekman

De straten naar Trujillo’s Plaza Mayor zijn smal en kronkelig terwijl ze de heuvel op klimmen, om zich vervolgens te openen in de uitgestrekte ruimte van het centrale plein. Dit is een magische plek, waar de oude stad de middeleeuwse pracht van Cáceres weerspiegelt. Terwijl je de heuvel op loopt, ontdek je herenhuizen, binnenplaatsen beschaduwd door fruitbomen, pittoreske pleinen, kerken en kloosters. Bovenaan bevindt zich het kasteel. Vandaar kijk je uit over de stad beneden en het stoffige landschap aan het einde van de zomer. De klim is de moeite waard en onderweg kun je meer over de geschiedenis van de stad ontdekken in kleine musea en kerken.

Plaza Mayor

Vanuit de schaduwrijke straten het zonlicht van Plaza Mayor instappend, valt op hoe groot dit centrale plein is in verhouding tot de rest van het stadje. Een fontein staat iets uit het centrum, terwijl barokke en renaissance stenen gebouwen de randen vormen. Ooievaarsnesten zijn te zien tussen de torens, torentjes en kantelen boven de ingewikkeld gesneden gevels. Af en toe steekt een ooievaar met zijn typisch klepperend geluid het plein over.

trujillo

©Else Beekman

Aan de voet van de trappen naar de kerk staat een bronzen ruiterstandbeeld van de conquistador Francisco Pizarro. Dit beeld, niet uit de tijd van de veroveraar, is gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer Charles Rumsey en was oorspronkelijk een standbeeld van Hernán Cortés. Rumsey wilde het aan Mexico schenken. Mexico, begrijpelijkerwijs niet bijzonder enthousiast over Cortés, weigerde het. Vandaar dat het standbeeld in Trujillo eindigde, met Pizarro op het paard.

Het 16e-eeuwse Palacio de la Conquista aan de zuidkant van het plein heeft uitgesneden afbeeldingen van Pizarro en zijn geliefde Inés Yupanqui (zus van de Inca-keizer Atahualpa). Rechts van hen staat hun dochter, Francisca Pizarro Yupanqui, met haar echtgenoot (en oom), Hernando Pizarro.

Castillo de Trujillo

Het kasteel van Trujillo bevindt zich op de 600 meter hoge top van de stad. Het is een 10e-eeuws Islamitisch fort, later versterkt door de christenen. Wandel over de kantelen en geniet van het verre uitzicht op het omringende landschap en de stad die zich hieronder uitstrekt. De aljibe, een vervallen cisterne onder het kasteelinterieur, is een bezoek waard. De hermitage van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning, de patroonheilige van Trujillo, bevindt zich in een toren. Voor 50 cent kun je de heilige in haar nis zien draaien (hoewel het niet werkte toen wij er waren).

Terug naar het begin

Afdalend door rustieke straatjes, met overal doorkijkjes naar het weidse landschap buiten de stad, keren we terug naar het centrum. Plaza Mayor is de plek waar de lokale bevolking zich ’s avonds verzamelt om te kletsen, waar kinderen spelen en om te genieten van het lokale eten. Het plein heeft zijn functie als ontmoetingsplaats en hart van de stad behouden en heeft een uiterst gezellige sfeer als de lichten van restaurants, woonkamers en bars het plein verlichten. Trujillo is absoluut een must-see bij een bezoek aan Extremadura.

Dit vind je misschien ook leuk